Salcburg

Salcburg Salcburg  je četvrti po veličini grad u Austriji, smešten u središnjem delu države. Salcburg je upravno, privredno i kulturno središte istoimene pokrajine Salcburg, gde čini zaseban gradski okrug. Salcburg je poznat po starom baroknom jezgru, jednim od najočuvanijih u srednjoj Evropi. Zbog toga je gradsko jezgro Salcburga uvršteno na listu kulturne baštine UNESKO-a.

U saglasju je i druga posebnost Salcburga - poznat je i kao „grad klasične muzike“, najviše zahvaljujući tome što se tu rodio Volfgang Amadeus Mocart.

Salcburg je poznat i po blizini Alpa i čuvenih alpskih zimskih centara, pa ga zovu i Vratima Alpa. Važan detalj je i duboka povezanost grada sa rimokatoličkom crkvom, pa je Salcbrug i važno hodočasničko središte. Sve ovo zajedno čini Salcburg važnim turističkim odredištem ne samo u državi, već i u Evropi.

Salcburg ima očuvano staro gradsko jezgro, mahom obrazovano u vreme baroka. Staro jezgro se smestilo ispod srednjovekovnog dvorca na brdu i sastavljeno je od niza trgova i uskih ulica. Kao važno središte rimokatoličke crkve grad ima mnogo crkava i kapela, koje su monumetalne i raskošne. Grad ima veliki broj palata i parkova.

Blizina Alpa, zaostavština Mocarta, okolna jezera čine Salcburg važnim turističkih odredištem. Zbog svojih znamenitosti, ali i velikih turističkih kapaciteta grad Salburg se prijavio za organizovanje Zimske olimpijske igre 2014.
Šta videti u Salcburgu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Palata Mirabell

Palata Mirabell

Tvrđava Hohensalzburg

Tvrđava Hohensalzburg

Palata Hellbrunn

Palata Hellbrunn

Zamak Leopoldskron

Zamak Leopoldskron

Ulica Getreidegasse

Ulica Getreidegasse

Palata Rezidencija

Palata Rezidencija

Zoološki vrt

Zoološki vrt

Alter Markt Trg

Alter Markt Trg

Smeštaj u Salcburgu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Salcburgu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Salcburg leto 2019, Salcburg turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Salcburg, smestaj Salcburg

Slična mesta u okolini