Sarajevo

Sarajevo Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i saobraćajni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sedište Sarajevskog kantona, koje prema procenama ima 429.672 stanovnika. Kroz grad protiče reka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište reke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Oko grada su i planine: Trebević, Jahorina, Bjelašnica, Igman i Treskavica.

Grad Sarajevo je sedište najveće visokoškolske ustanove u zemlji, Univerziteta Sarajevo, i niza drugih visokoškolskih ustanova, čime se svrstava u red najvećih univerzitetskih centara u celoj regiji Jugoistočne Evrope. Uz nekoliko nacionalnih i gradskih teatarskih kuća, muzeja i kulturnih institucija Sarajevo je i važno mesto na kulturnoj mapi ovog dela evropskog kontinenta.

Sarajevo je grad burne istorije, koja je neretko imala uticaja i na globalna dešavanja. Tako je 1914. godine u Sarajevu ubijen austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand, čime je otpočeo Prvi svetski rat, a sedamdeset godina kasnije, 1984. u gradu se održavaju 14. Zimske olimpijske igre. Tokom ranih 1990-ih godina ime grada Sarajeva ne silazi sa naslovnica dnevnih novina u celome svetu, jer se tu vodio jedan od ratova u novijoj evropskoj i svetskoj istoriji. Nakon rata od predratnih opština u kojima su Srbi bili većina osnovano je Istočno Sarajevo, koji je deo Republike Srpske.

Sarajevo se može pohvaliti dobro očuvanim starim trgovačkim delom grada, popularnom Baščaršijom, koja je nastala za perioda osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Ovaj deo grada obiluje jedinstvenim arhitektonskim ostvarenjima osmanske gradske arhitekture, među kojima su brojne potkupolne džamije, kao i tradicionalne forme orijentalne arhitekture poput: konaka, hanova i bezistana. Nakon razaranja tokom proteklog rata Baščaršija je ponovo obnovljena na opštu radost Sarajlija i njihovih gostiju.
Šta videti u Sarajevu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Etno Begovo Selo

Etno Begovo Selo

Avaz zgrada

Avaz zgrada

Vrelo Bosne

Vrelo Bosne

Izletište Barice

Izletište Barice

Baščaršija

Baščaršija

Rimske iskopine

Rimske iskopine

Careva ćuprija

Careva ćuprija

Drvenija most

Drvenija most

Smeštaj u Sarajevu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Sarajevu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Sarajevo leto 2019, Sarajevo turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Sarajevo, smestaj Sarajevo

Slična mesta u okolini