Sardinija

Sardinija Drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru, koje odlikuju uvale, beli pesak i smaragdno zeleno more. Neki predeli ostrva i dalje su netaknuti i veoma divlji. Ostrvo pruža bezbroj mogućnosti ljubiteljima netaknute prirode.

Sardinija se nalazi na Mediteranu, na zapadnoj obali Italije. Ostrvo je popularno i među Italijanima ali i turistima iz ostalih delova sveta. Ovde možete uživati i u prefinjenosti Kosta Smerelde, ali i u ruralnim planinama koje krase ovo ostrvoi. Mnogo je stvari koje privlače turiste u Sardiniju a izdvajaju se brojni istorijski lokaliteti, šarmantna mesta i gradovi i naravno prelepe mediteranske plaže.

Turističke atrakcije ostrva:

Kaljari je glavni grad Sardinije i u njemu živi oko 500 000 stanovnika. U gradu se nalazi veoma očuvan i netaknut istorijski centar, sa brojnim građevinama koje posetioce vraćaju u vreme dvanaestog i trinaestog veka. Ovde se nalazi i jedna od najdužih italijanskih plaža, duga čitavih osam kilometara. Odlikuje je veoma čista voda i i fini sitni pesak. Grad je bogat barovima i restoranima, kao i prodavnicama. Brojni klubovi nude sjajan noćni život, pa je uživanje u Kaljariju potpuno.

Alegro je gradić specifičan što u njemu još od srednjeg veka žive Katalonci. Grad ima lepo sačuvano istorijsko jezgro, sa arhitektonskim primerima koji datiraju u daleki šesnaesti vek. Ono po čemu se Alegro izdvaja jeste lokalna kuhinja. Ovde se nalaze brojni barovi i restorani, u kojima se mogu probati najbolja lokalna jela. U blizini Alegra naalazi se Porto Konte, poznat po svojim predivnim plažama.

Nuoro je grad smešten u središnjem delu Sardinije, na oko 180 kilometara od Kaljarija. Leži na planinskom masivu, na visini od oko 500 metara. Atraktivan je zbog lokalnog stanovništva, a za koga se ne može reći da je imao mnogo dodira sa ostatkom Italije. Ovo je grad sa velikim brojem stogodišnjaka, a a ovde se i dalje govori sardo jezikom. Grad je okružen planinama, divljim i prelepim pejzažima. Ovde se nalazi svojevrsna umetnička kolonija, gde se okupljaju pisci, pesnici i drugi.

Sardinija je ostrvo sa obiljem plaža. Ostrvom se proteže gotovo 2000 kilometara obale, sa velikim brojem uređenih i divljih plaža za svačiji ukus. Kosta Smeralda „ Smaragdna obala “ je jedna od najpopularnijih lokacija na Sardiniji. Ovde se prostiru predivne plaže, kao i brojne uvale koje su idealne za intimniji provod. Portobelo se nalazi na severnoj obali ostrva, i smatra se za jedno od najromantičnijih mesta na Sardiniji. Ovde se nalazi predivna plaža, idealna za plivanje. Popularne plaže su i Pisćinas, La Pelosa, Tore dei Korsari, Timi Ama, Kaprićioli i Santa Margerita. Sardinija je poznata po najukusnijim morskim plodovima. Vrlo su popularna jela kao što su riblja čorba Burida, rakovi i dagnje. Ističu se i lazanje, kao i predivne paste. Sardinija se potpuno opravdano naziva „ lepoticom Mediterana “. Ovo je ostrvo bogate kulture i tradicije, sjajnog noćnog života, i predivnih plaža. Sardinija je savršena destinacija za nezaboravno uživanje i odmor.
Šta videti na Sardiniji

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Plaža La Pelosa

Plaža La Pelosa

Plaža Cala Mariolu

Plaža Cala Mariolu

Plaža Lu Impostu

Plaža Lu Impostu

Plaža Tuerredda beach

Plaža Tuerredda beach

Plaža Cala Goloritze

Plaža Cala Goloritze

Smeštaj na Sardiniji

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Sardiniji. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Sardinija leto 2019, Sardinija turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Sardinija, smestaj Sardinija

Slična mesta u okolini