Sicilija

Sicilija Sicilija je ostrvo u Italiji, najveće ostrvo u Sredozemnom moru i jedno od najgušće naseljenih. Nalazi se oko 160 km severostočno od Tunisa (Severna Afrika). Ostrvo je odvojeno od kopna Mesinskim moreuzom 3 km širokim na severu i 16 km širokim na jugu. Glavni grad je Palermo. Sicilija je autonomni region sa specijalnim statusom u okviru Italije. Od svih regiona Italije, Sicilija zauzima najveću površinu (25.708 km²).

Tokom istorije, Sicilija je smatrana teritorijom od posebne važnosti zbog uloge koju je imala u trgovini po Sredozemnom moru. Po grčkoj mitologiji, Sicilija je postojbina kiklopa Polifema koga je oslepeo grčki heroj Odisej. Deo ostrva je zauzimala Velika Grčka, grčka kolonija na Siciliji, a Ciceron je opisao Sirakuzu kao najleši grad Antičke Grčke. Sicilija je nekada bila kraljevstvo sa prestonicom u Palermu. Ta država je vladala ostrvom, kao i Maltom i južnim delom Apeninskog poluostrva pre Sicilijanske večernje. Kasnije je postala deo Kraljevstva obeju Sicilija pod dinastijom Burbona, ali je prestonica bio Napulj na Apeninskom poluostrvu. Od ujedinjenja Italije, Sicilija je njen sastavni deo.

Sicilija je ostrvo bogate i jedinstvene kulture, posebno u umetnosti, kulinarstvu, arhitekturi, pa čak i jezika. Privreda Sicilije je uglavnom zasnovana na poljoprivredi (narandže i limuni). Ruralni krajevi privlače turiste koji žele da uživaju u prirodnim lepotama ostrva. Na Siciliji se nalaze važni arheološki i antički lokaliteti kao što su nekropole Pantalike i Dolina hramova.
Šta videti na Siciliji

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Erice

Erice

Plaža Rabbit beach

Plaža Rabbit beach

Agriđento

Agriđento

Plaža Spiaggia di San Vito

Plaža Spiaggia di San Vito

Trg Quattro Canti

Trg Quattro Canti

Cefalu

Cefalu

Milazzo

Milazzo

La Rocca

La Rocca

Smeštaj na Siciliji

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Siciliji. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Sicilija leto 2019, Sicilija turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Sicilija, smestaj Sicilija

Slična mesta u okolini