Šid

Šid „Dobro došli u grad Save Šumanovića!“ - ovako je pozdravljen svako ko poseti naš grad.
Ukoliko ste se umorili od svakodnevnih obaveza, zaplovite vremenom i posetite grad koji je bio večita inspiracija našem najpoznatijem slikaru modernog doba, Savi Šumanoviću. Posetite mesto u kome se prepliću istorija i umetnost, prirodne lepote i đakonije sremačke kuhinje.

Ukoliko boravite u Šidu, predlažemo da svakako posetite sledeće lokalitete:

Galerija „Sava Šumanović“ osnovana je 1952. godine zahvaljujući Savinoj majci, Persidi Šumanović, koja je poklonila gradu Šidu legat neprocenjive umetničke i materijalne vrednosti. Umetnički fond, koji čine 417 slika, je smešten u porodičnu kuću Šumanovića. U stalnoj postavci galerije je izloženo od 80 do 120 slika. Ovaj renomirani slikar je radio i stvarao u Parizu i Šidu. Najveći broj slika naslikano je u poslednjoj deceniji života slikara u Šidu. Izložbeni prostor galerije iznosi 600 m2.

Nedaleko od galerije nalazi se i Spomen kuća Save Šumanovića sa autentičnim nameštajem i ateljeom u kome je živeo i stvarao Sava Šumanović. Kuća je otvorena za posete. Radno vreme galerije: ponedeljak – petak 8 – 18; subotom: 9 – 15č, web: www.savasumanovic.com

Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ nosi naziv po šidskom slikaru – naivcu Iliji Bašičeviću – Bosilju (1895 – 1972). Bašičevićeve slike nalaze se u brojnim domaćim i inostranim galerijama i muzejima koji prikupljaju dela umetnosti naive. Pored velikog broja slika – ulja na staklu i lesonitu, gvaševa i crteža organizovanih po ciklusima: ''Apokalipsa'', ''Biblija'', ''Leteći'', ''Ilijada'', ''Ptice'' i ''Životinje'', u Galeriji su izložena i dela naivnih umetnika iz zemlje i inostranstva. Radno vreme: ponedeljak – petak od 8 do 18 časova, subotom od 9 do 15 časova. Web: www.mnuilijanum.rs

Memorijalni spomenički kompleks, Spomen obeležje „Sremski front“
Na mestu proboja Sremskog fronta, na 106. kilometru autoputa od Beograda prema Zagrebu, uz levu obalu reke Bosut, pokraj sela Adaševci, podignuto je veličanstveno spomen obeležje „Sremski front“. To je kompozicija čiji sadržaj trajno podseća sve generacije na jednu od najvećih i najtežih, odlučujućih bitaka II svetskog rata. Autor spomen obeležja je akademski vajar Jovan Soldatović. U okviru kompleksa postoji suvenirnica koja radi svaki dan od 7-19 časova. Zbog skraćenog radnog vremena u zimskom periodu poželjno ja najava grupnih poseta. Radno vreme: svaki dan od 07.00 – 19.00

Morović

Ovo idilično selo, okruženo šumom i u zagrljaju dve reke (Studve i Bosut) ima bogatu istoriju i krajnje neobičan i autentičan izgled.

Bogatstvo vode i šume ovde dolazi do izražaja, te posetioci ne ostaju ravnodušni. Da li zbog prirodnih lepota, kulturno-istorijskih spomenika ili čak četiri mosta koja presecaju reke i spajaju delove sela, posetioci koji su nam preneli svoje utiske, smatraju ovo selo jednim od najlepših na teritoriji opštine Šid.

Zbog svega navedenog, Morović je idealno mesto za porodični vikend i raj za lovce i ribolovce, koji su česti gosti ovom malom ali veoma izuzetnom mestu, ali i za sve ostale putnike koji tragaju za jedinstvenim iskustvom. Tri crkve, četiri mosta, ostaci tvrđave iz 12. veka, blizina lovišta VU Morović i Spomen obeležja Sremski front, kvalitetan privatni smeštaj i restorani sa tradicijom predstavljaju dobre razloge da baš Morović bude Vaša sledeća destinacija.

Erdevik

Erdevik je najveće seosko naselje opštine Šid. Blago zatalasan, sa dve strane okružen Fruškom gorom a sa druge dve ravnicom, nalazi se na visini od 140 metara nadmorske visine. Sa tipičnom panonskom klimom, brojnim potocima, izvorima i dva jezera (Bruje i Moharač) predstavlja prirodnu oazu zdravlja i lepote. Ovo mesto, krasi i izvor lekovite mineralne vode „Banja“ koje je bilo poznato još u doba starog Rima. Danas, ovaj izvor puni vodom jezero Bruje oko koga je uređeno šetalište, te predstavlja idealno mesto za relaksirajuću šetnju ili piknik. Zahvaljujući izdašnosti prirodnog bogatstva, ovo selo često posećuju lovci i ribolovci a sve češće i slikari, umetnici ali i porodice sa decom, radi uživanja u prirodi i dobroj sremačkoj kuhinji. Pored kulinarstva, Erdevik je poznat i po malim vinarijama i manifestaciji „Sremska kulenijada“ koja se održava svake godine prve subote u junu, i okuplja proizvođače kulena iz celog Srema u stoletnom parku u centru Erdevika.

Manifestacije u Šidu

Razvoj manifestacionog turizma održava se kroz organizovanje i sve uspešniju realizaciju brojnih manifestacija različitog sadržaja koje se održavaju zahvaljujući bogatoj i dugoj tradiciji stanovnika, kao i njihovoj želji da očuvaju svoju tradiciju i ne zaborave život svojih predaka.

Najvažnije manifestacije u našoj opštini koje se svojim značajem i brojem posetilaca mogu izdvojiti su:
  • Sremski svinjokolj i kobasicijada (početak februara), gastronomska manifestacija, učesnici se takmiče u brzoj obradi mesa, brzom pravljenju i jedenju kobasice, u izboru najbolje suve sremske kobasice, bogat kulturno-zabavni program.
  • Sremska vinijada (14. i 15. februar), dva dana posvećena strastvenim ljubiteljima, proizvođačima i degustatorima vina.
  • Moto susreti(maj ili jun ili jul), prilika za ljubitelje dvotočkaša-motociklova, defile motorista, akrobacije na motorima, druženje, koncerti,...
  • Sremska kulenijada (jun), ideja da se kroz kulen-najkvalitetniji proizvod od svinjskog mesa i tipičan sremski specijalitet, okupe svi proizvođači i ljubitelji kulena, izložba i prodaja kulena i drugih suhomesnatih proizvoda, izložba i prodaja najlepših vina sremskog vinogorja, meda, sireva, domaćih kolača, suvenira, ...
  • Biciklistička trka „Ulicama Save Šumanovića“ (jun), jedna od najboljih jednodnevnih trka u Srbiji.
  • MTB Šidski maraton (jul), takmičarski, međunarodni karakter
  • Šidsko kulturno leto (od 01. do 19. avgusta), 19 dana sa mnoštvom kulturno-zabavnih programa
  • Sremski ručak čobanski (avgust, septembar), etno izložba na otvorenom posvećena ovčarstvu i životu na selu.

Šta probati od hrane

Sremski specijaliteti i tradicionalna jela su široko poznata pravim gurmanima. Sremski kulen, kobasica, domaći čvarci, sarma, ovčiji paprikaš, štrudla sa makom su samo mali deo bogate sremačke kuhinje, a sve to moguće je probati u restoranima sa preporukom – restoran „Gurman“, „Dalas“, „Alas“, gril restoran „Merak“, nacionalni restoran „MT“ u Moroviću, restoran u okviru Vojne ustanove Morović, restoran na seoskom gazdinstvu "Gagijevo sedlo"

Ukoliko posetioci žele da probaju sveže ili kupe prave sremačke specijalitete, najbolje vreme za to je u vreme održavanja nekoliko mmanifestacija – Sremski svinjokolj i kobasicijada, Sremska vinijada i Sremska kulenijada.

Turistički informativni centar Šid

Nalazi se u gradskom parku, u samom centru grada i predstavlja idealnu polaznu tačku za Vaš obilazak šidske opštine. U Turističkom informativnom centru možete dobiti sve informacije koje su potrebne jednom turisti. Ovde se možete snabdeti sa štampanim brošurama i prospektima ili kupiti neki od zanimljivih suvenira. Ukoliko imate želju da modifikujete ponuđene izlete, ili želite da posetite neki lokalitet koji nije obuhvaćen ovom ponudom, slobodno nas kontaktirajte. U mogućnosti smo da Vam obezbedimo i licenciranog turističkog vodiča.

Radno vreme: radnim danom od 7.00 do 15.00h
Za najavljene grupe, Turistički informativni centar Šid se otvara i vikendom.
Kontakt:Turistička organizacija Šid
Turistički informativni centar Šid
+381 22 710 610, +381 69 715 593
E.mail: tourismsid@gmail.com
Web: www.tourismsid.rs
Lokalni turistički vodič: Ilijana Oreščanin
Kontakt: 064/548 29 13, 011/714 382
Šta videti u Šidu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Jezero Moharač

Jezero Moharač

Sotsko jezero

Sotsko jezero

Gagijevo sedlo

Gagijevo sedlo

Jezero Bruje

Jezero Bruje

Smeštaj u Šidu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Šidu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu