Sisak

Sisak Najstariji stanovnici iz praistorije nisu iza sebe ostavili ni ime. O njima svedoče samo ostaci oruđa i kipići idola. Arheološki ostaci govore o starosedalačkim ilirskim plemenima koje su u 4. veku pre Hrista pokorili Kelti koji dolaze na ovo područje.

U Rimskom Carstvu Siscia menja status od vojnog logora, preko utvrđenog grada do grada s punim rimskim pravom. Sredinom trećeg veka osnovana je poznata kovnica novca, a svoj vrhunac Siscia postiže 297. godine kada je postala središtem provincije Panonije Savije.

Propadanjem Rimskog Carstva gubi se značaj Siska kao središta, a i velika seoba naroda dovela je do Siska Hune, Gale, Avare i Slovene koji su rušili i dobrim delom uništili antičku kulturu.

Tokom 18. veka mirniji život pogoduje razvoju trgovine i prometnih puteva koji utiču na značaj Siska. U njemu pronalazimo crkvu, školu, lekare, žitno skladište i žitni sajam.

Uloga Siska u privrednom životu Hrvatske postaje značajnija otvaranjem plovnog puta Savom i Kupom 1842. godine, a naročito izgradnjom železničke pruge 1862. godine. Ukidanjem Vojne krajine ujedinjuju se Civilni i Vojni Sisak u jednu gradsku opštinu, te tako 1874. godine Sisak postaje slobodni kraljevski grad.
Šta videti u Sisku

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Mali kaptol

Mali kaptol

Stari most

Stari most

Veliki Kaptol

Veliki Kaptol

Stari grad

Stari grad

Smeštaj u Sisku

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Sisku. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Sisak leto 2019, Sisak turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Sisak, smestaj Sisak

Slična mesta u okolini