Sjenica

Sjenica Sjenica je gradsko naselje u opštini Sjenica u Zlatiborskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 13161 stanovnika. Današnji grad se razvio iz srednjovekovnog trga i karavanske stanice Senice na Drinskom putu.Nalazio se u župi Senica i u njoj je bio jedan od dvorova Nemanjića u srednjovekovnoj Srbiji.

Sjenica se nalazi na zapadu Raške oblasti ili Sandžaka. Nalazi se na putu Novi Pazar - Sjenica - Nova Varoš koji spaja Ibarsku magistralu sa Zlatiborskom magistralom pa ima dobre saobraćajne veze sa istokom i zapadom Sandžaka. U okolini Sjenice nalaze se veće planine Jadovnik (1734 mnv), Zlatar (1627 mnv), Giljeva (1617 mnv), Javor (1520 mnv) i Golija (1833 mnv).

Sjenica je i u Evropi poznata kao veoma hladan kraj, pa se u zimskim danima često ubraja u najhladnija mesta Evrope. Kompleks Sjeničko-pešterske visoravni je pretežno planinskog karaktera. Godine 2005. je izmerena najniža temperatura od -42 stepena C.

Od poznatijih privrednih organizacija tu su: Fabrika lasteksa i ženske modne konfekcije „Sanateks, „Vesna“, Rudnik uglja „Štavalj“, Poljoprivredno-šumarski kombinat „Pešter“ koji se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom, otkupom poljoprivrednih proizvoda. Pešterska visoravan je poznato po svojim predispozicijama za odgoj ovaca i goveda, od kojih se proizvodi veoma ukusan i cenjen „sjenički“ sir i kačkavalj.
Šta videti u Sjenici

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Ledena pećina

Ledena pećina

Smeštaj u Sjenici

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Sjenici. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Sjenica leto 2019, Sjenica turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Sjenica, smestaj Sjenica

Slična mesta u okolini