Skadarsko jezero

Skadarsko jezero Skadarsko jezero je najveće jezero u Crnoj Gori i na Balkanskom poluostrvu, površine 369,7 km² (od toga Crnoj Gori pripada 221,8, a Albaniji 147,9 km2). Dužina mu je od Vranjine do Skadra 40 kilometara, a širina na nekim mestima 14 kilometara. Dubina od 4 do 6 metara, a sve dalje što se ide ka zapadnom bregu još je veća. Prema godišnjim dobima menja veličinu, a vode prima iz mnogo reka. Otiče rekom Bojanom u Jadransko more.

Jezero je puno ostrva i poluostrva na kojima se nalaze tragovi istorije i vredna kulturna baština: Žabljak (15. v.) - prestonica nekadašnje Zete, Lesendro - tvrđava na steni usred jezera, tvrđava Grmožur. Bistra voda i očuvani ambijent omogućili su razvoj izuzetno bogatog eko-sistema. Ovo je jedino stanište pelikana na jugu Evrope.

Na obali jezera nalazi se mali gradić - Rijeka Crnojevića. U blizini su ostaci grada Oboda gde je bila smeštena štamparija u kojoj je 1494. godine štampana prva knjiga u ovom delu Evrope Oktoih.
Šta videti na Skadarskom jezeru

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Plaža Murići

Plaža Murići

Žabljak Crnojevića

Žabljak Crnojevića

Karuč

Karuč

Obilazak Skadarskog jezera turističkim brodom

Obilazak Skadarskog jezera turističkim brodom

Rijeka Crnojevića

Rijeka Crnojevića

Čudna šuma

Čudna šuma

Tvrdjava Lesendro

Tvrdjava Lesendro

Pogled sa naslovnih strana

Pogled sa naslovnih strana

Smeštaj na Skadarskom jezeru

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Skadarskom jezeru. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Skadarsko jezero leto 2019, Skadarsko jezero turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Skadarsko jezero, smestaj Skadarsko jezero

Slična mesta u okolini