Skoplje

Skoplje Skoplje je glavni I najveći grad republike Makedonije. Skoplje se nalazi u skopskoj dolini na obali reke Vardar u severo – zapadnom delu zemlje na nadmorskoj visini od 255 metara. Prema poslednjem popisu u Skoplju živi oko 700 000 stanovnika.

Grad ima odličan geografski polažaj I nalazi na raskrnici puteva, saobraćnom mrežom povezan je sa svim regionalnim centrima. Od Kumanova je udaljen 39 km, Veleža 50 km, Prištine 78 km, Sofije 224 km, Soluna 230 km, Niša 219 km, Tirane 321 km.

Skoplje je glavni idustrijski, ekonomski, kulturni I politički centar Makedonije. Grad je poznat po metalnoj, hemijskoj, tekstilnoj industriji kao I brojnim štamparijama. Industrijski razvoj Skoplja praćen je razvojem trgovinskog I bankarskog sektora, a poseban akcenat stavlja se na razvoj kulture I sporta.

Posle drugog svedskog rata, grad je doživeo industrijski procvat, što je prekinuto razornim zemljotresom 1963 godine kada je stradao veći deo grada I brojni kulturno istorijski spomenici, crkve džamije.

Danas je Skoplje moderan grad sa širokim spektrom kulturne baštine.
Šta videti u Skoplju

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Kanjon Matke

Kanjon Matke

Banja Katlanovo

Banja Katlanovo

Stara čaršija

Stara čaršija

Milenijumski krst

Milenijumski krst

Jezero kozjak

Jezero kozjak

Trg Makedonija

Trg Makedonija

Skopski akvadukt

Skopski akvadukt

Kameni most

Kameni most

Smeštaj u Skoplju

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Skoplju. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Skoplje leto 2019, Skoplje turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Skoplje, smestaj Skoplje

Slična mesta u okolini