Split

Split Split, grad i luka u srednjoj Dalmaciji; 189 388 stanovnika, leži na poluostrvu između istočnog dela Kaštelanskoga zaliva i Splitskoga kanala. Klima je mediteranska: vruća suva leta i blage, vlažne zime . Split je jedno od najsunčanijih mesta u Evropi.

Split je ne samo glavno urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije iz kojega vode putevi kopnom i morem u brojna letovališta Dalmacije nego je i sam česti cilj turista. Grad s 1700 godina postojanja uz mnoštvo arheoloških, istorijskih i kulturnih spomenika, među kojima posebno mesto svakako zauzima čuvena Dioklecijanova palata, deo svetske baštine UNESCO-a, poseduje atraktivnosti, toplinu bogatstva savremenog mediteranskog grada.

Turistima preporučujemo posetu park-šumi Marjan, zelenoj oazu kojom se Splićani generacijama s pravom ponose, koju čuvaju i neguju. Tu su šetališta, vidikovci, solarijumi, trim-staze, igrališta i splitski zoološki vrt. S vrha pruža se prekrasan pogled na stari i novi deo Splita. Brojne su i plaže i kupališta u gradu i bližoj okolini. Najpopularnija su Bacvice, pešcana plaža gotovo u samom centru Splita. U uvalama na području grada ima niz kupališta.

Bogat je i kulturni i zabavni život, osobito leti, kada se Split sa svojim trgovima, dvorištima i drugim prostorima pretvara u veliku pozornicu pod vedrim nebom. Usred sezone održava se tradicionalni festival Splitsko ljeto, a Splitske subotnje večeri posvećene su ozbiljnoj muzici.
Šta videti u Splitu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Dioklecijanova palata u Splitu

Dioklecijanova palata u Splitu

Etno selo Kokorići

Etno selo Kokorići

Vinoteka Terra

Vinoteka Terra

Plaža Bačvice

Plaža Bačvice

ACI marina Split

ACI marina Split

Palata Zlatna Vrata

Palata Zlatna Vrata

Tvrđava Mirabela

Tvrđava Mirabela

Palata Mjedena Vrata

Palata Mjedena Vrata

Smeštaj u Splitu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Splitu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Split leto 2019, Split turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Split, smestaj Split

Slična mesta u okolini