Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica Sremska Mitrovica je grad s veoma dugim kontinuitetom života u kojem je nekoliko puta iz osnova menjala ne samo svoje ime, već i svoju fizionomiju: isprva drevno ilirsko-keltsko naselje, zatim antički grad i prestonica, srednjovekovna varoš sa mnogo gospodara, orijentalna palanka s minaretima, pukovsko-graničarsko mesto, zanatsko-trgovački centar u doba građanskog prosperiteta i najzad savremen industrijski grad u punom naponu jedne nove istorije.

Danas je Sremska Mitrovica administrativni centar Srema. Mitrovica je i najveći grad u Sremu i jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji. Grad je smešten na levoj obali reke Save i ima povoljan geografski položaj (blizina Beograda i Novog Sada, R Hrvatske, BiH, auto-puta...).

Potencijali / Šta Videti…

  • Lokaliteti antičkog Sirmijuma, od kojih se izdvajaju Carska palata, deo starog gradskog jezgra na Žitnom trgu, kao i Bazilika svetog Dimitrija, zatim Muzej Srema, koji po bogatstvu, vrednosti i retkosti eksponata, posebno iz perioda Rimskog carstva, spada među najznačajnije ustanove te vrste u zemlji, privlače veliku pažnju domaćih i inostranih gostiju. Galerija slika Lazar Vozarević mesto je koje bi svaki turista trebalo da poseti.
  • U blizini grada nalazi se Nacionalni park Fruška gora sa šumama i prekrasnim proplancima, idealno mesto za odmor i razonodu.
  • Frušku goru krase i brojni pravoslavni manastiri, neprocenjive istorijske i kulturne vrednost, koji su vekovima bili od izuzetnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta i duhovnosti srpskog naroda.
  • Seoska domaćinstva i slaši pružaju idealne uslove za odmor i uživanje.
  • Specijalni rezervat prirode Zasavica u mačvanskom delu opštine raspolaže izuzetno retkim vrstama biljnog i životinjskog sveta. Priroda rezervata, hiljadama godina netaknuta, pravi je dragulj.
  • Šumsko gazdinstvo u Sremskoj Mitrovici vodi brigu i o 40 hiljada hektara izuzetno vrednih, mahom hrastovih šuma, bogatih visokom i niskom divljači, koje privlače pažnju lovaca sa svih kontinenata.
  • Sportski ribolov moguće je organizovati na Savi i u akumulacionim jezerima na Fruškoj gori.
  • Posebni napori čine se na afirmaciji nautičkog turizma na Savi, za šta postoje velike mogućnosti.
Poslednjih godina u Sremskoj Mitrovici se posebno neguje i manifestacioni turizam koji iz godine u godinu dobija na kvalitetu i posećenosti.

Atrakcije: Carska palata, Muzej Srema (,,Sunčani sat,,-jedini primerak kamene skulpturalne predstave Ifikla, Galerija Lazar Vozarević, Srpski dom (danas zgrada Biblioteke Gligorije Vozarović), Žitni trg, Bazilika Svetog Dimitrija, Most Svetog Dimitrija (gde su pogubljeni sirmiumski sveti mučenici …

Gastronomija: kulen, sir, pečenica, domaća kobasica, sremska crvena čorba, srneći papikaš, pačiji paprikaš, rezanci sa sirom i makom, domaća vina (vinogradarstvo i podrumi, domaće rakije...

Mesta koja preporučujemo: RESTORANI -  Sojenica, Sremska kuća, Lovački dom, Srem, Tošina kuća – Jarak.

Manifestacije: Moto susret (prvi vikend u maju) i Srem Folk Fest (avgust), Festival vatrometa, Festival besedništva, Sirmium Rock Fest...

Preporučeni izleti: obilazak grada, poseta seoskim turističkim domaćinstvima u okolini Sremske Mitrovice, poseta Specijalnom rezervatu prirode ,,Bara Zasavica,, obilazak manastira Petkovica, Šišatovac i Kuveždin .

Turistička organizacija Sremske Mitrovice

osnovana je 2008. godine odlukom Skupštine Grada Sremska Mitrovica sa osnovnim ciljem promocije turističkih potencijala i jasnim pozicioniranjem na turističkoj karti Srbije. Veliki turistički potencijali i bogato kulturno-istorijsko nasleđe, pre svega iz antičkog perioda,  prosto su nametnuli potrebu za osnivanjem ove organizacije u Sremskoj Mitrovici.

Osim promocije, Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica, bavi se i jačanjem i uređenjem turističkih lokaliteta u gradu. U cilju očuvanja, zaštite i promocije turističkih vrednosti Turistička organizacija obavlja sledeće poslove: izrađuje programe razvoja turizma, bavi se poslovima vezanim za prihvat i boravak turista kao i pružanje svih neophodnih informacija turistima, organizuje ili učestvuje u organizaciji manifestacija, izrađuje štampa informativno-propagandni materijal.

Prostorije Turističke organizacije Grada nalaze se u Ulici Svetog Dimitrija broj 10, a jedan od turističkih info-punktova nalazi se na lokalitetu Carske palate.
Šta videti u Sremskoj Mitrovici

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Plaža Brioni

Plaža Brioni

Carska palata

Carska palata

Sirmium

Sirmium

Smeštaj u Sremskoj Mitrovici

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Sremskoj Mitrovici. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Sremska Mitrovica leto 2019, Sremska Mitrovica turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Sremska Mitrovica, smestaj Sremska Mitrovica

Slična mesta u okolini