Svilajnac

Svilajnac Svilajnac je mali grad u istočnom delu Srbije,na obalama reke Resave i Velike Morave. Na oko 100 kilometara od Beograda prema Nišu. U narodu poznat  naziv za ovaj deo Pomoravlja  je donja Resava. Ime Svilajnac  dobio je po nekadašnjem zanimanju velikog broja žitelja - uzgoju svilene bube i prodaji svile.  Resavski poštonoša,prvi provincijski list u Srbiji,izašao je 1871. godine u Svilajncu.

Legendarni junak ovog  kraja je resavski vojvoda Stevan Sinđelić. Njegov veoma cenjeni postupak je onaj u bici na Čegru kod Niša,kada je pucao u bure baruta I  porazio tursku vojsku.

Tradicionalna kulturna manifestacija Svilajnca pod nazivom Sinđelićevi dani posvećena je Stevanu Sinđeliću I resavskim junacima poginulim u borbi protiv turaka. Manifestacija  mahom počinje pomenom u gradskoj crkvi Sveti Nikola,a završava se književnim susretom. U centru za kulturu tada bude otvorena izložba namenjena delima iz Resavskog kraja. U večernjim satima tokom ostalih dana gostuje po neko od poznatih umetika,a I razna folklorna društva doprinesu svojim prisustvom.

Železnička stanica u Svilajncu danas se ne koristi za prevoz putnika, ali korišćena je za snimanje filmova I serija kao što je Bolji Život.

Pored spomenika Stevana Sinđelića, treba videti I trg Mare Resavkinje. Obe znamenitosti nalaze se u centru grada,šetalištu poznatom pod nazivom Kriva Čaršija. Nedaleko ,pored gradske biblioteke u parku evropskog prijateljstva ,nalazi se I trg narodnog heroja Laze Stojanovića. Takođe ne mnogo udaljena od Krive čaršije nalazi se I Aleja palih boraca,koju obeležava spomenik posvećen resavskim vojnicima, rodoljubima poginulim u drugom svetskom ratu,koji su dali život za slobodu.

U selu Grabovac koje se nalazi na par kilometara od Svilajnca nalazi se rodna kuća Stevana Sinđelića kao I crkva od koje su vojnici krenuli na Čegar.

Nekada u ovom kraju postojala je Moravska Sveta Gora koja je obuhvatala sedam manastira od kojih se šest nalazilo u opštini Svilajnac. Svih sedam manastira potiču iz vremena od kraja 14. I početka 15. veka. Neki od manastira ostali su bez monaha. Danas u selima u okolini Svilajnca postoji pet manastira koje vredi posetiti,a to suTomić, Zlatenac, Miljkov manastir, Dobreš i Radošin. Manastir Zlatenac u sastav svojih lepota ubraja I staru drvenu vodenicu koja se nalazi na Velikoj Moravi a do nje se stiže spuštanjem na 164 stepenika od dvorišta manastira. Od skora Moravska Sveta Gora zove se Resavska Sveta Gora I obuhvata ukupno šest srednjevekovnih svetinja. Na prostoru od Svilajnca do Jagodine  duž desne obale Velike Morave I do njih se može stići I čamcem.

Svilajnac je malo mesto u srcu Srbije koje je blizu Kragujevca, Jagodine, Despotovca i Ćuprije i do njega može lako stići. Ako se uputite autoputem E75  pravcem Beograd-Niš potrebno je da izađete kod izlaza za Markovac I nastavite magistralom još samo par kilometara do Svilajnca.
Šta videti u Svilajncu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Kriva Čaršija

Kriva Čaršija

Kuća Stevana Sinđelića

Kuća Stevana Sinđelića

Manastir Zlatenac

Manastir Zlatenac

Smeštaj u Svilajncu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Svilajncu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Svilajnac leto 2019, Svilajnac turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Svilajnac, smestaj Svilajnac

Slična mesta u okolini