Tara

Tara Za mnoge s pravom nosi epitet najlepše planine na teritoriji republike Srbije. Zajedno sa Zlatiborom i Zlatarom čini pravi dragulj na ovim prostorima.

Po staroj legendi bog Tar, zaljubljen u lepotu ovih predela, odlucio je da ovde provede svoj Božanski zivot, po njemu je i planina dobila ime.

Prosečna nadmorska visina Tare je oko 1200 metara, Najniža tacka leži na 291 metru/Jezero Perućac/ nadmorske visine, najviši vrh je Kozji rid na 1591 metru nadmorske visine. Taru odlikuje umereno kontinentalna i planinska klima, sto povoljno utiče na lečenje astme, bronhitisa kao i na celokupno jačanje imunološkog sistema.Leta su prijatna i sveža, zime hladne sa dosta snežnih padavina.Među mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama izdvaja se Pančićeva omorika, koju je otkrio naš poznati naucnik Josif Pančić 1875 godine u selu Zaovine na planini Tari. Zahvaljujući svojim prirodnim odlikama Tara je proglašena nacionalnim parkom 1981 godine.

Centar turističke ponude su Mitrovac,Kaluđerske bare, Predov krst. Pored uređenih ski,biciklističkih i i pešackih staza, sportskih terena, škola jahanja, ljubaznih domaćina. Tara predstavlja i raj za ljubitelje ribolova zahvaljujući svojim jezerima /Zaovinsko jezero, Perućac/, kao i neposredna blizina reke Drine. U podnožju planine Tare, nedaleko od Bajine Bašte nalazi se i srednjovekovni manastir Rača.


Šta videti na Tari

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Mećavnik - Drvengrad

Mećavnik - Drvengrad

Vodopad Vrelo 365

Vodopad Vrelo 365

Crveni potok i tepih livada

Crveni potok i tepih livada

Jezero Perućac

Jezero Perućac

Vidikovac Osluša

Vidikovac Osluša

Jezero Jarevac

Jezero Jarevac

Vidikovac Crnjeskovo

Vidikovac Crnjeskovo

Borovo brdo

Borovo brdo

Smeštaj na Tari

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Tari. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Tara leto 2019, Tara turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Tara, smestaj Tara

Slična mesta u okolini