Topola

Topola Topola je gradić u centralnoj šumadijskoj regiji, nastao na desnoj strani rečice Kamenice, gde je postojalo veliko i razgranato drvo topole, pod čijom su krošnjom mesto za predah i odmor nalazili trgovci i putnici namernici.

Topola je od Beograda udaljena 80 km, 220 km južno od nje se nalazi Niš, a 280 km severno Subotica, tako da njen povonjan geografski položaj na raskršću puteva, sam po sebi, čini Topolu nezaobilaznom turističkom destinacijom zbog svoje istorije.

Šta Videti u Topoli

Na prostoru opštine Topola nalaze se dva spomenika kulture koja su još 1979. godine proglašena za spomeničko nasleđe od izuzetne važnosti za državu Srbiju. To su
  • Crkva svetog đorđa – Mauzolej porodice Karađorđević u kome u ovom trenutku počiva svih pet vladara dinastije Karađorđević. Izuzetnu osobenost hrama čini mozaička dekoracija koja se prostire na 3500 m2.Neverovatnih 15000 nijansi boja i pozlata 14 i 24 karatnog zlata na preko 40 miliona mozaičkih kockica, Mauzolej svstavaju u vrh svetskih kulturnih vrednosti.
  • Karađorđev grad, koji čini jezgro stare Topole. Građen rukom Vožda Karađorđa, utvrđeni grad je završen 1811.godine. Danas je za turiste otvorena sačuvana kuća pod čijim se krovom nalazi stalna memorijalna izložba Vožd Karađorđe koja govori o vremenu ustanka i samom Karađorđu.
Još neke atracija koje ne treba zaobići su:
  • Na ulazu u memorijalni park Oplenac, nalazi se vinogradareva kuća, galerija sa izložbom slika Nikole Graovca.
  • Na prostoru opštine Topola sačuvano je nekoliko manastira iz srednjeg veka - Manastiri Nikolje i Pavlovac biseri su srednjovekovne arhitekture.
  • Naspram velelpnog zdanja, Crkve na Oplencu, potpuno sačuvane građevinske autetntičnosti, nalazi se letnja rezidencija kralja Petra, danas poznatija kao Petrova kuća., danas muzej galerija sa tematskim postavkama vezanim za dinastiju Karađorđević.
  • Hiljade turista svoju posetu Topoli i Oplencu ''krunišu'' obilaskom Kraljevske vinarije u podnožju Oplenca, koju je podigao kralj Aleksandar Karađorđević 1930.godine, Vinariji Aleksandrović , Vinariji Rogan ,Podrumu Arsenijević i uživaju u vrhunskim Oplenačkim vinima.

Gastronomija

Trpeze topolskih restorana: ''Vožd'', ''Stara Varoš'', ''Jezero'', ''Kapetanovi vinogradi'', ''Baikal'', ''Stara Kamenica'', turistima nude tradicionalne specijalitete domaće srpske kuhinje.
Preporuka: Probati ''Karađorđevu šniclu''

Manifestacije

Svake godine, drugog vikenda oktobra u Topoli se u čast grođža i vina održava od 1962. godine tradicionalna privredno turistička manifestacija Oplenačka berba grožđa. Topolu tih dana poseti oko 250.000 posetilaca koji tri dana slave berbu grožđa i degustiraju nadaleko čuvena oplenačka vina. Sabor izvornog narodnog stvaralašta pesmom i igrom izvornih igračkih i pevačkih grupa sa oko 700 učesnika, Oplenačkoj berbi daje nezaboravan pečat..
U saradnji Kulturnog centra i Turističke organizacije početkom maja u vreme prvomajskih praznika na Oplencu se organizuju Đurđevdanski dani manifestacija na kojoj registrovani proizvođači vina i rakije okupljeni oko Udruženja vinara i vinogradara, zajedno sa udruženjem žena Oplenac promovišu svoje proizvode.

Lokalna turistička organizacija

Turistička organizacija ''Oplenac'' Topola je javna služba Opštine topola osnovana 2000. godine u cilju valorizacije, očuvanja i zaštite turističkih vrednosti na teritoriji opštine kao turističke destinacije. Naša delatnost je usmerena ka pozicioniranju turističkih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu i turističkoj valorizaciji komparativnih prednosti Topole, kao što je njen geografski položaj, istorijski,kulturni i prirodni integritet.

U saradnji sa Opštinom Topola, Turistička organizacija ''Oplenac'' je generalni organizator privredno turističke organizacije Oplenačka berba

Topola, T.O.''Oplenac''Topola, Kiš Aleksandra
Šta videti u Topoli

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Oplenac

Oplenac

Podrum Aleksandrović

Podrum Aleksandrović

Kraljevi vinogradi

Kraljevi vinogradi

Kraljeva vila

Kraljeva vila

Kraljičina vila

Kraljičina vila

Karađorđev konak

Karađorđev konak

Kraljevska vinarija

Kraljevska vinarija

Kuća kralja Petra I

Kuća kralja Petra I

Smeštaj u Topoli

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Topoli. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Topola leto 2019, Topola turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Topola, smestaj Topola

Slična mesta u okolini