Trst

Trst Trst je grad u Italiji, u Tršćanskom zalivu, na severoistočnoj obali Jadranskog mora. Trst je glavni grad italijanske autonomnne regije Friuli-Venezia-Giulia i provincije Trieste.

Prema podacima iz 2003. godine Trst ima 205.521 stanovnika.

Veliki deo privredne aktivnosti grada zavisi od luke, koja je bila i ostala glavni pokretač ekonomije grada.Trst je i danas kosmopolitski grad, u kojem su i danas 7.7% stanovnika stranci (nekad je taj procenat bio daleko veći). Trst je i danas sedište nekih od najvećih italijanskih kompanija kao što je to Assicurazioni Generali (kuća iz austrougarskih vremena), koja je i 2005, bila 2 italijanska i 24 osiguravajuća kuća po veličini na svetu. Velika Tršćanska poduzeća su brodogradilište - Fincantieri (koje ima sedište u Trstu i pogone u Monfalconeu), Banca Generali SpA, Allianz Italia i Wartsila Italia.

Za vreme Austro-Ugarske, Trst je bio jedan od najvećih i najprosperitetnijih evropskih gradova, zahvaljujući svojoj luci koja je bila glavna luka monarhije za uvoz i izvoz. Trst je bio četrvrti grad monarhije nakon Beča, Budimpešte i Praga.
Šta videti u Trstu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Trstu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Trstu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Trst leto 2019, Trst turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Trst, smestaj Trst

Slična mesta u okolini