Tuzla

Tuzla Tuzla je pretežno industrijski grad, centar istoimene opštine i Tuzlanskog kantona. Privredni, kulturni, sportski, obrazovni centar severoistočne Bosne i Hercegovine, u dolini planine Majevice. Grad je poznat po hemijskoj i motornoj industriji. Naročito je poznat po velikom bogatstvu solju, po kojoj je i dobio ime jer ovaj grad leži na velikom broju rudnika soli.

Tuzla je grad velike književne tradicije. Odavde potiče Meša Selimović, Derviš Sušić, Stjepan Matijević, Matija Divković, Muhamed Hevai Uskufi.

Iz Tuzle potiču slikari Đorđe Mihajlović (Akademija u Minhenu), Adela Ber (Akademija u Beču). Sredinom treće decenije u likovni život se uključuju Franjo Leder, Ismet Mujezinović, Dragiša Trifković. Iz Tuzle potiču Džejms Haim Pinto (James Haim Pinto) jedan od vodećih američko-meksičkih muralista i Kristijan Kreković, slavni peruanski slikar. Međunarodna galerija portreta u Tuzli je osnovana 1964. godine.
Šta videti u Tuzli

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Panonska jezera

Panonska jezera

Arheološki park - Sojeničko Neolitsko naselje

Arheološki park - Sojeničko Neolitsko naselje

Jezero Modrac

Jezero Modrac

Trg Slobode

Trg Slobode

Djevojačka pećina

Djevojačka pećina

Jezero Sniježnica

Jezero Sniježnica

Smeštaj u Tuzli

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Tuzli. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Tuzla leto 2019, Tuzla turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Tuzla, smestaj Tuzla

Slična mesta u okolini