Ulcinj

Ulcinj Smatra se da je Ulcinj jedan od najstarijih gradova na Jadranskom primorju. Kažu da je star više od 2000 godina. Ovaj grad je imao veoma burnu i bogatu istoriju koja je dosta ostavila traga na njegov današnji izgled. Za vreme Turske vladavine Ulcinj dobija orjentalni izgled, koji do danas zadržava. To je grad sa mešovitim slovenskim, albanskim i romanskim stanovništvom.

Ulcinj zauzima krajnji južni deo Jadrana, a pripada jugoistočnom delu delu Crne Gore. Ulcinj ima oko 20 km plaže, od toga 15km peščanih plaža, zatim poseduje preko 6000 h obradivog zemljišta, maslinjaka od oko 88.000 stabala, pesak sa lekovitim svojstvima kao i blata i mineralne sumporne vode. Osim po maslinama, Ulcinj je poznat po solani na kojoj se skuplja mnogo vrsta ptica, pa se čak u zimskom periodu može registrovati 20 000 ptica, što je veoma interesantno za ljubitelje birdwatching-a. Osim ptica, na ušću reke Bojane u more, vrlo je popularno pecanje ribe lice, velike grabljivice i strašnog borca, ciji su komadi nekada teški i preko 20 kg.

Oni koji su ljetovali u Ulcinju, reći će Vam sigurno da na cijelom Jadranu nema tako prijatnog kupanja u moru. Voda je ovdje kristalna, nezagađena, nema velikih brodova i jakih udaraca talasa. Morsko dno je kao od somota: svileno i čisto.

Šta probati od hrane

Ulcinj ima bogatu kuhinju, osim odličnih ćevapa i bureka, obavezno treba probati ulcinjske bamije kao i baklave, tulumbe i alve. A za ljubitelje mediteranske kuhinje tu je sveža raznovrsna riba kao na pr. Arbun, Brancin, Gof.. kao I morski plodovi.

Možemo reći da su velike civilizacije, izdašna priroda, pomorstvo i maslinarstvo oblikovali ulcinjsku kuhinju. Svježa riba, plodovi mora, salate, sirevi i naravno – domaće maslinovo ulje i vino iz ulcinjskih podruma u ambijentu prastarog grada su zaista nesvakidašnji doživljaj. U Ulcinju je očuvan snažan kult gostoprimstva: domaćini se trude da gostu vrijeme koje provede u njihovom restoranu bude što prijatnije.

Najbolji riblji restorani su na Adi Bojani (Kod Miška, Kod Ranka, Ponte, Grand, Kod Ćićka), a naravno jako dobrih restorana ima i u Starom gradu kao što su Teuta, Antigona, Terra Promesa itd.

Maslina i Ulcinj su neraskidivo povezani. Nigdje na Jadranu ne postoji maslinjak sa preko 75 hiljada stabala ove blagoslovene biljke. Ulcinjani su veoma ponosni na svoju Maslinadu i tradiciju koja je sa maslinom povezana. Postoje i brojni mlinovi u kojima se cijedi ulje najboljeg kvaliteta (ekstradjevičansko).

Plaže u Ulcinju

Ulcinjska obala je dugačka 32,70 km, a najvevećim delom to su peščane plaže među kojima su najpoznatije Velika plaža, Mala plaža, Ada Bojana, kao I plaže duž Borove šume i Valdanosa.

Sitan i lekovit pesak, toplo more, suncobrani od pruća ili trske, prijatan vetar koji rashlađuje učiniće da se opustite I uživate u čarima Ulcinjskih plaža.

Najveće manifestacije u Ulcinju

  • Turistička Organizacija Ulcinj otvara ljetnju turističku sezonu manifestacijom *Svi za turizam* od 02 do 04.maja, a slijede druge manifestacije kao što su.
  • Pranvera ne Ane te Malit - 23-25.Maj
  • Kite surf Competition – 14-16.JUN
  • Southern Soul Festival – 26-29.JUN
  • Old Timer fest – 5-7.JUL
  • Sajam Knjiga – JUL Ljetnja scena – 01-20.Avgusta
  • Motomeeting – 06-08.Septembar
  • End Season fest – Septembar Dan Nara – Oktoba


Turistička Organizacija Ulcinj
Bul.Đ.K.Skenderbeg bb
85360 Ulcinj
Tel:00382 30 412 333
Fax: 00382 30 412 335
E-mail: info@ulcinj.travel
www.ulcinj.travel
Šta videti u Ulcinju

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Valdanos

Valdanos

Šaško jezero

Šaško jezero

Velika Plaža

Velika Plaža

Mala Plaža

Mala Plaža

Stari Grad

Stari Grad

Smeštaj u Ulcinju

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Ulcinju. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Ulcinj leto 2019, Ulcinj turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Ulcinj, smestaj Ulcinj

Slična mesta u okolini