Varaždin

Varaždin Grad Varaždin nalazi se u severozapadnom delu Hrvatske na desnoj obali reke Drave. Nadmorska visina grada varira između 169 i 173 metra. Grad se nalazi uz reku Dravu, u plodnoj aluvijalnoj ravnici koja se spušta prema Dravi u smeru jugozapad - severoistok. Prema jugu ravnica se lagano uzdiže u Haloze i Varaždinsko - topličku goru. Svojom prirodnom regijom nalazi na granici Štajerske, Međimurja, Zagorja i gornje Podravine.

Varaždin ima približno 50 000 stanovnika, a kulturno je, obrazovno, privredno, sportsko i turističko središte severozapadne Hrvatske.

Grad Varaždin glavni je grad Varaždinske županije jedne od najstarijih u Hrvatskoj. Županija obuhvata severozapadni deo Hrvatske.

Šta je to karakteristično za Varaždin

  • Purgari - Baš kao što i dolikuje prvoj hrvatskoj prijestolnici, nad Varaždinom već dva i pol stoljeća bdije Varaždinska građanska garda koja je svoj prvi poznati Statut dobila 1750. godine od austrijske carice Marije Terezije. Čast je biti pripadnikom Varaždinske građanske garde. Njenim članom može postati samo rođeni Varaždinac koji se može podičiti čašću i neporočnošću. Purgari su najatraktivniji u ceremonijalu izmjene gradske straže, koji se svake subote uprizoruje ispred varaždinske Gradske vijećnice. - Vrijeme održavanja: u periodu od 15. 5. do 15.10. smjena straže svake subote od 11,00 do 12,00 sati ispred Gradske vijećnice. www.varazdinska-garda.com
  • Gradska tržnica - poznatija kao „Plac", pravo je mjesto za doživjeti Grad i Varaždince. Mjesto je to na kojem se može uživati svim osjetilima. Šarenilo boja i mirisa svježe ubranog domaćeg voća i povrća, sir i vrhnje, cvijeće, živopisni prodavači – „kumice", kupci, turisti... sve se to miješa i preslaguje po nekom dobro znanom, a opet tipičnom varaždinskom receptu. Nezaobilazna živost, razmjenjivanje roba, ideja, savjeta, pa čak i „hofiranje" svakodnevnica su Placa. Varaždinci su ispjevali i himnu Placu: „Varaždinu na Placu ja pajdašicu mam, ja pajdašicu mam...". Iako je u brojnim gradovima suvremeni način trgovanja potpuno zamjenio direktnu prodaju, u Varaždinu je Tržnica i dalje svakodnevno mjesto susreta i druženja i ishodišno mjesto za posjet Gradu. Put u čarobni svijet varaždinske gastronomije domaće ili restoranske započinje na Varaždinskom placu. Garancija kvalitete ponuđenih proizvoda je oznaka Proizvedeno u Varaždinu. Radno vrijeme: svakim danom do 13,00 sati. www.varazdinskiplac.hr
  • Trg tradicijskih obrta - Obrtnici su nezaobilazan dio varaždinske gospodarske i kulturne tradicije. No, neumitnost tijeka povijesti teško je zaustaviti pa Varaždin odavno nije grad obrtnika. Ipak, neki od još uvijek aktivnih mogu se pronaći na najmlađem i najmanjem gradskom trgu – Trgu tradicijskih obrta.
  • Varaždinska dvorišta - na pola puta od javnog uličnog života do intime stanovanja, čuvaju svoju prošlost, sudbine stanara i neispričane priče, anegdote, ali i tajne, znane samo odabranima. Varaždinska dvorišta unutar povijesne jezgre, najvrijednijeg dijela turističke ponude Grada, odraz su stila života njegovih stanovnika. Dvorišta su za stanare predvorje, a za gosta prvi znak dobrodošlice. Nekad poluzatvoreni prostori, intimna predvorja - danas neprocjenjivi kapital dražesti i ljudske topline, pod otvorenim nebom, omeđeni zidovima i ogradama. Predahnite u jednom od najintimnijh dijelova grada, koje njihovi vlasnici otvaraju samo dragim prijateljima, uđite u jedan drugi svijet, u svijet Varaždinskih dvorišta.

Šta obavezno videti od atrakcija u Varaždinu

Stari grad

Varaždinska feudalna utvrda, od davnina nazivana Stari grad, najznačajnija je povijesna građevina Varaždina. Bila je središte plemićkog posjeda, vlasnički i pravno odvojenog od kraljevskog i slobodnog grada Varaždina. Današnja utvrda građena je od 14. do 19. stoljeća. Tijekom prošlosti bila je vlasništvo mnogih značajnih plemićkih obitelji, grofova Celjskih, Ivana Ungnada, Jurja Brandenburga te hrvatskog bana Tome Erdödyja i njegovih nasljednika. Godine 1925. postala je vlasništvo grada Varaždina.

U počast milenijske obljetnice hrvatskog kraljevstva otvoren je u Starom gradu 1925. godine Gradski muzej Varaždin. U njegove prostore smjestile su se zbirke najstarijeg, Kulturnopovijesnog odjela, čije su brojne zbirke i u naše vrijeme izložene u stilskim sobama. Najvrijednije su zbirka cehovskih predmeta, namještaja, povijesnih portreta, oružja, slika, satova, porculana i stakla koje uz mnoge druge predmete svakodnevnog života varaždinskog plemstva i bogatog građanstva posjetitelji i danas mogu vidjeti u 40-ak muzejskih prostorija. Posebno su vrijedne zbirke s predmetima iz ostavštine dvaju proslavljenih Varaždinaca, političara i književnika Ivana Kukuljevića Sakcinskog i jezikoslovca Vatroslava Jagića.

U sklopu muzejskih odjela trenutno su uređena četiri stalna muzejska postava i to: Kulturno-povijesni odjel u Starom gradu, Entomološkogi u palači Herzer te Galerija starih i novih majstora u palači Sermage, a u pripremi je i skoro otvaranje stalnog postava Arheološkog i Povijesnog odjela u prostoru palače Herzer.

GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN, Strossmayerovo šetalište bb, www.gmv.hr,
Radno vrijeme:
UTORAK - PETAK 09.00 - 17.00 sati
SUBOTA I NEDJELJA 09.00 - 13.00 sati
Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

Galerija starih i novih majstora

U Gradskom muzeju Varaždin od 1939. godine djeluje Galerija starih i novih majstora, u čijemu se fundusu danas nalazi više od 5300 umjetnina, raspoređenih u deset zbirki.

Odjel trenutno ima uređena dva stalna postava: stalni postav starih majstora i stalni postav Hrvatski majstori 20. stoljeća, koji se naizmjence izlažu na katu barokne palače Sermage.

Galerijski postav starih majstora obuhvaća djela domaćih i stranih autora, kronološki predstavljenih u razdoblju od 15. do konca 19. stoljeća.

Među izloženim djelima zastupljena su najveća imena hrvatske likovne umjetnosti protekloga stoljeća kao što su: Vlaho Bukovac, Ivan Meštrović, Miroslav Kraljević, Josip Račić, Ljubo Babić, Vladimir Becić, Ivo Režek, Vilim Svečnjak, Kosta Angeli Radovani, Ivan Lovrenčić, Milena Lah, Miljenko Stančić, Đuro Seder i mnogi drugi.

PALAČA SERMAGE, Trg Miljenka Stančića 3, www.gmv.hr,
Radno vrijeme:
UTORAK - PETAK 09.00 - 17.00 sati
SUBOTA I NEDJELJA 09.00 - 13.00 sati
Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

Entomološka zbirka „Svijet kukaca“

U palači Herczer nalazi se Entomološka zbirka varaždinskog gimnazijskog profesora Franje Koščeca. Zbirka prof. Košćeca predstavljena je u stalnom postavu pod naslovom Svijet kukaca, koji je koncem 90-ih godina prošloga stoljeća obnovljen, a prema stručnjacima i publici koja ga posjećuje jedan je od najljepših takve vrste u Europi. Kroz nekoliko tema: U šumi, Uz šumu i na livadi, U vodi i na obali, Noću i u zemlji, na otprilike 4500 izložaka, u postavu se zorno prikazuje biologija kukaca. Od predmeta su izloženi entomološki preparati, dermopreparati kralježnjaka, herbarski primjerci biljaka, uvećani modeli kukaca, fotografije i različiti predmeti iz ostavštine prof. Košćeca. Među njima su i pomagala koja je za obradu svojih zbirki sam osmislio i izradio. U dijelu stalnog postava predstavljeni su i ostali varaždinski prirodoslovci s konca 19. i početka 20. stoljeća, a jedna je prostorija uređena kao radna soba prof. Košćeca.

PALAČA HERZER, Franjevački trg 6, www.gmv.hr
Radno vrijeme:
UTORAK - PETAK 09.00 - 17.00 sati
SUBOTA I NEDJELJA 09.00 - 13.00 sati
Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

Muzej anđela

Muzej anđela nalazi se u ulici Silvija Strahimira Kranjčevića br 14.u Varaždinu. Nakon zamalo tri desetljeća slikanja karakterističnog motiva anđela u baroknom ozračju, slikar Željko Prstec priskrbio je svome rodnome gradu osobito, trajno mjesto u povijesti slikarstva i odrednicu: grad u kojem anđeli spavaju.
Dugogodišnja zamisao slikara o Muzeju anđela u Varaždinu napokon se ostvarila 13. svibnja 2011. Umjetnički rad i akcije Željka Prsteca već se godinama odvijaju pod geslom da je Varaždin "grad u kojem anđeli spavaju“. Slogan i zamisao o Varaždinu kao gradu u kojem anđeli spavaju zaštićena je autorskim pravima, a prepoznata je i u javnosti kao dio projekta "Anđelinjaka".

Radno vrijeme:
svakodnevno od 10 – 13 i 17 – 20 sati i uz najavu
moguć pristup s kućnim ljubimcima
e-mail: zeljko.prstec@vz.t-com.hr

Varaždinsko groblje

Za razliku od drugih, Varaždinsko groblje stvarano vizionarskom dušom Hermana Hallera, nije samo počivalište mrtvih već izvanredan primjer parkovne arhitekture i spomenik prirode.
Varaždinsko groblje ustanovljeno je 1773., a od 1905. Herman Haller započeo je s njegovim uređenjem posadivši oko 7.000 čempresa, javora, jasena, crvene bukve, šimšira, magnolija i breza. Šišanjem tuja u geometrijski pravilna tijela groblje je poprimilo obilježja francuskog parka. Jedan od najvrjednijih spomenika na varaždinskom groblju je 'Anđeo smrti', djelo kipara Roberta Frangeša Mihanovića, koji simbolički prikazuje opraštanje živih od mrtvih.

Radno vrijeme:
U periodu od siječnja do veljače, studeni i prosinac od 7,00 do 17,00 sati
U periodu od ožujka do travnja i listopad od 7,00 do 20,00 sati
U periodu od svibnja do rujna od 7,00 do 21,00 sati.

Šta probati od hrane u Varaždinu

  • Restoran "Verglec" - Prvi restoran s licencom Hrvatske autohtone kuhinje u Varaždinu. U ponudi restorana ističu se jela varaždinskog kraja spravljena po tradicionalnim recepturama uz birane namirnice domaćih proizvođača. A osim ukusno pripremljene i servirane hrane, ne propustite isprobati svoje verglaške sposobnosti i razveseliti goste restorana glazbom iz vergleca. ranjčevićeva 12, tel.+385(0)42 211-131, www.gastrocom-ugostiteljstvo.com
  • Restoran ANGELUS - vrhunska gastronomska ponuda i rustikalni ambijen. Alojzija Stepinca 3, +385 (0) 42 303-868, www.angelus.com.hr
  • Restoran PALATIN - restoran i caffe bar, kvalitetna vinska karta te paleta vrhunskih jela s potpisom. B.Radić 1, +385 (0) 42 398-301, www.palatin.hr
  • Restoran DOMENICO - Dvorište s najljepšim pogledom je ono restorana Domenico. Do njega se, kao i do svakog blaga, stiže kroz usko i intimno stepenište između dviju kuća. Ovdje Vas dočekuje jato ptica svih boja koje Vas zovu na druženje. A jedna od njih, najveća, sjela je na jedini ostatak nekadašnjih gradskih zidina i poziva Vas da predahnete i kroz nju pogledate na Šetalište Vatroslava Jagića u kojem su svoj dom pronašle brojne ptice. Pogled se dalje pruža na HNK Varaždin te Kazališni trg.Radno vrijeme: radnim danom od 8,00 do 23,00 sata, subotom od 8,00 do 24,00 sata, a nedjeljom od 9,00 do 23,00 sata.

Najvažnije manifestacije u Varaždinu

Ljeto u Varaždinu 1.7.-5.8. - Varaždin je poseban po svojim parkovima i šetalištima koja su skladno uklopljena u arhitekturne slojeve povijesti. Zahvaljujući tim zelenim kontinentima utkanim u gradsku geografiju, ljeto u Varaždinu svježe je i prozračno. No, ljeto u Varaždinu nije samo šum fontana između svježine urbanog zelenila i arhitekture koja strelovito preskače stoljeća. Naime, u taj se međuprostor svake godine ušulja i Ljeto u Varaždinu te ga ispuni imaginacijom umjetničkog stvaralaštva. Tijekom Ljeta u Varaždinu se može uživati u glazbi, plesu i teatru, a Ljeto u Varaždinu uvijek osvježava bogatstvom i kvalitetom sadržaja.
www.koncertni-ured.com.hr

Špancirfest 22.-31.8. - Za Varaždin se može reći da tijekom svoga festivala pulsira kreativnim ritmom svijeta. Štoviše, tijekom Špancirfesta grad postaje prijestolnica glazbe, kraljevina teatra i carstvo ljepote stvorene čarobnim rukama umjetnika. Ulice i trgovi povijesne jezgre, na kojima se festival živi postaju pretjesne. A uz desetke tisuća posjetitelja njima vladaju ulični artisti i glazbenici. Uspješnost jednog festivala, mjeri se i po tome koliko je on srastao sa svojim okruženjem, a vjerujte Varaždinci mjere vrijeme od festivala do festivala. Oni su naprosto dio njega, stoga je to uistinu Festival dobrih emocija u kojem ravnopravno sudjeluju umjetnici i publika. od svojih početaka festival je i prostor za promociju proizvoda tradicionalnog i suvremenog obrtništva te ostalih područja kreativne industrije. Svake godine Festival dobiva nove, atraktivnije sadržaje, uz intenciju da svaki posjetitelj postane aktivan sudionik i kreator festivalskih događanja. Jedini uvjet za to su osmjeh i dobre emocije.
www.spancirfest.com

Trash film festival 11.-13.9. - Od tri europska filmska festivala  posvećena trashu jedan se održava u Varaždinu. Naravno, na varaždinskom Trash Film Festivalu prikazuju se akcijski filmovi, horori i znanstvenofantastične epopeje, a svima njima zajedničko je pretjerivanje u žanrovskim odrednicama. No, filmska je umjetnost  tek prvi korak trodnevnog poigravanja estetikom trasha u Varaždinu. Naime, žanrovski se pretjeruje i u cijelom nizu nefilmskih događanja, a svjetlucava odjela, glazbene zvijezde iz prošlih desetljeća, crveni tepsi i bijele limuzine, dojela „Zlatnih motorki“ samo su dio autentične glamtrash atmosfere koju festival donosi u Varaždin.
www.trash.hr

Međunarodni sajam "Lov, ribolov, priroda, turizam" 10.-12.10. - Lovna sezona u Hrvatskoj već tradicionalno počinje na varaždinskom Sajmu lova i ribolova. Dvjestotinjak izlagača svojim prezentacijama proizvoda i edukacijskim programima ovaj specijalizirani sajam čine središnjim hrvatskim događanjem takve vrste. Štoviše, sajam u Varaždinu već je gotovo 20 godina mjesto susreta i ugodnoga druženja zaljubljenika u lov, ribolov i prirodu. Izložbenoprodajni program sajma svake je godine popraćen nizom aktivnosti zabavnog i edukativnog karaktera, pa su neizostavni dio programa i stručna predavanja, okrugli stolovi, izložbe, demonstracije i radionice. www.vall042.hr

Varaždinske barokne večeri 19.9.-2.10. - Svoju baroknu raskoš Varaždin pomno njeguje  i s ponosom  pokazuje, a  u toj razigranoj inscenacija održavaju se i Varaždinske barokne večeri.  Naime, već 40 godina varaždinske crkve i koncertne prostore  s početkom jeseni  ispunjava  zvuk barokne glazbe   J.S.Bacha, G.F. Händla, A. Vivaldia, H. Purcella, D. Scarlattia i drugih majstora. Tijekom proteklih desetljeća festival je  ugostio niz uglednih solista i ansambla  barokne glazbe, a jedna je od posebnosti Varaždinskih baroknih večeri i muziciranje na  autentičnim  instrumentima.  Uz glazbeni program tijekom Varaždinskih baroknih večeri održava se i niz popratnih događanja kojima se zaokružuje kulturološka misija festivala. Štoviše, Varaždinske barokne večeri svoju dimenziju kulturnoga događanja nadopunjuju i gastronomskom raskoši toga  hedeonističkoga razdoblja. www.vbv.hr

Advent u Varaždinu – prosinac - Vrijeme Adventa i božićnih blagdana vrijeme je čarolije koja se širi povijesnom jezgrom grada. Aktivnosti i sadržaji za cijelu obitelj, prigodna prodaja i atmosfera bajkovito uređenog grada pozivaju na druženje i uživanje. www.tourism-varazdin.hr
    
Međunarodna novogodišnja utrka – 31.12. - Dva su grada na cijelome globusu koji u novu godinu ulaze trčeći – Sao Paolo i Varaždin. Prva je novogodišnja utrka u Varaždinu otrčana još 1977. godine, a od tada su brojni atletičari i sportaši rekreativci otrčali tih šest ponoćnih kilometara središtem grada. U svakom slučaju, radi se o jedinstvenom dočeku nove godine koji bi barem jedanput trebalo otrčati. www.ak-sloboda.hr

Preporučeni izleti/ekskurzije u okolini

VARAŽDIN–IVANEC–LEPOGLAVA–TRAKOŠĆAN
Povratak 1: MACELJ – KRAPINA – JESENJE –BEDNJA – LEPOGLAVA – IVANEC- VARAŽDIN
Povratak 2: CVETLIN–GORNJA VIŠNJICA–Špilja Vindija-DONJA VOĆA–LADANJE DONJE–JURKETINEC–VIDOVEC–VARAŽDIN (cca. 83 km) – (ovdje možete preuzeti pdf brošure sa detaljima //www.tourism-varazdin.hr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=243&Itemid=6&lang=hr )

VARAŽDIN – ZELENDVOR – VINICA – KLENOVNIK  
Povratak 1. IVANEC – CERJE NEBOJSE – TUŽNO – PAPINEC – VARAŽDIN cca. 70 km
Povratak 2. IVANEC – SALINOVEC – MARGEČAN – BELETINEC – SVETI ILIJA – TURČIN – VARAŽDIN (cca. 76 km) - (ovdje možete preuzeti pdf brošure sa detaljima //www.tourism-varazdin.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=146&Itemid=6&lang=hr )

Krenite putem varaždinskih brežuljaka, pronađite tragove starih Rimljana i nastavite smjer sve do Centra svijeta.
VARAŽDIN – VARAŽDIN BREG – VARAŽDINSKE TOPLICE – TUHOVEC – SVIBOVEC – LUDBREG – MARTIJANEC – VARAŽDIN (cca. 60 km) - (ovdje možete preuzeti pdf brošure sa detaljima //www.tourism-varazdin.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=147&Itemid=6&lang=hr )

Međimurje, kak si lepo zeleno (cca. 7 sati)
VARAŽDIN – ČAKOVEC – MURSKO SREDIŠĆE – SVETI MARTIN NA MURI – ŽABNIK – MEĐIMURSKA VINSKA CESTA – BADLIČAN (Grad labirinta) – GORNJI HRAŠĆAN (Kovačnica) - (ovdje možete preuzeti pdf brošure sa detaljima //www.tourism-varazdin.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=148&Itemid=6&lang=hr )

Put tradicionalne hrane - (ovdje možete preuzeti pdf brošure sa detaljima //www.tourism-varazdin.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=239%3Aput-tradicionalne-hrane&Itemid=4&lang=hr )

Vinske ceste - (ovdje možete preuzeti pdf brošure sa detaljima //www.tourism-varazdin.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=238&Itemid=6&lang=hr )

O turističkoj organizaciji Varaždina

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA VARAŽDINA
TIC (Turističko Informativni Centar)
Adresa:
Ivana Padovca 3, Varaždin  42 000, Hrvatska
E-mail: info@tourism-varazdin.hr
Telefon: +385 (0)42 210-987
Fax: +385 (0)42 210-985

Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždin, Ivana Padovca 3, Varaždin
KONTAKT: +385 (0)99 444-38-38, vodici.varazdin@gmail.com
JEZICI: engleski, njemački, francuski, talijanski, ruski, španjolski, slovenski, litavski, poljski, mađarski.
Šta videti u Varaždinu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Varaždinsko jezero

Varaždinsko jezero

Stari grad

Stari grad

Palata Patačić

Palata Patačić

Kuća Ritz

Kuća Ritz

Gradska tržnica

Gradska tržnica

Palata Prassinsky

Palata Prassinsky

Dvorac Feštetić

Dvorac Feštetić

Smeštaj u Varaždinu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Varaždinu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Varaždin leto 2019, Varaždin turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Varaždin, smestaj Varaždin

Slična mesta u okolini