Veles

Veles Veles je grad od 43 108 stanovnika, u središnjem delu Republike Makedonije, koji leži na obalama reke Vardar. Tokom istorije grad je često menjao ime: od Vilazora, preko Ćuprili do današnjeg Veles. Današnje ime grad je dobio u 7. veku sa doseljavanjem Slavena na Balkansko poluostrvo, od slavenske reči veles koja znači "u šumi" (zbog gustih šuma koje su ga okruživale).

U Velesu su otvoreni: prva škola makedonskog jezika, prva gimnazija, prvo pozorište, prva biblioteka, prvi muzej i prva muzička škola u Republici Makedoniji. Među sačuvanim srednjevekovnim spomenicima, najpoznatiji je manastir Sv. Dimitrija (14. vek), a pažnju svojom arhitekturom na sebe privlači crkva Sv. Pantelejmona, iz 19. veka.

Najveća turistička atrakcija u bližoj okolini Velesa je antički grad Stobi. Osim toga, značajni su i lokaliteti Breza i Pešti, koji obiluju špiljama (sa arheološkim ostacima iz neolitika, ranokršćanske pećine).
Šta videti u Velesu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Jezero Mladost

Jezero Mladost

Areheološki lokalitet Stobi

Areheološki lokalitet Stobi

Sahat Kula

Sahat Kula

Smeštaj u Velesu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Velesu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Veles leto 2019, Veles turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Veles, smestaj Veles

Slična mesta u okolini