Veliko Gradište

Veliko Gradište Veliko Gradište se nalazi u severoistočnom delu Srbije, na Dunavu,  114 km nizvodno od Beograda i pripada Podunavskom regionu ( Braničevskom okrugu). Prostire se na površini od 344 km. Na teritoriji opštine živi oko 23.000 stanovnika smeštenih u 26 naselja. Sedište opštine je Veliko Gradište koje broji oko 5.800 stanovnika i predstavlja administrativni, privredni i kulturni centar opštine.

Nosilac turistečke ponude ovog kraja je svakako Srebrno jezero koje je udaljeno par kilometara od Velikog Gradišta.

Znamenitosti grada:


 • Srce velikogradištanskog pejzaža predstavlja gradski park, Parkpodignut 1908. godine u blizini dunavskog keja, odmah iza glavnog trga. U njemu dominiraju nekoliko kulturno-istorijskih spomenika.
 • U centralnom delu grada nalazi se zgrada Opštine, ranijeg Sreskog načelstva sa poštom i telegrafom. Zgrada ima prizemlje i sprat, u središnjem delu je kula. Nekada je na trgu bila vaga gde se merila roba za izvoz u Beč i Peštu, pa se i danas ovaj trg zove  „Žitni trg“ .
 • Gimnazija u Velikom Gradištu otvorena je 1879. godine. Zvaničan naziv bio je Velikogradištanska gimnazija realka, a od 1882. godine nosi naziv Velikogradištanska niža gimnazija. Sadašnja zgrada sagrađena  je 1928-29. godine, u srpsko-vizantijskom stilu, po projektu  A.K.Jovanovića.
 • Biblioteka „Vuk Karađić“u Velikom Gradištu smeštena je u jednoj od najlepših zgrada u staroj čaršiji. Reč je o zgradi koja je zadužbina Save. Ž. Obradovića i žene mu Kate u kojoj je od 1980. godine bila smeštena apoteka. Pojava prve čitaonice-biblioteke u Velikom Gradištu vezuje se za osnivanje prvog Gradištanskog čitališta 1848. Godine.
 • Zgrada carinarnice sagrađena je na mestu nekadašnje ćumurkane, 1890. godine, u klasičnom stilu sa elementima renesanse i  barokoa, po projektu Milorada Ruvidića. Zgrada se nalazi u ulici Obala Kralja Petra I – i danas je u njoj smeštena Pogranična policija.
 • Crkva Svetog Arhangela Gavrila nalazi se na Žitnom trgu, sagrađena je 1852. godine . Crkva je jednobrodna, spolja su vidljive apside oltarskog i pevačkog prostora, svod je poluobličast, sa horom nad pripratom. Iznad njih nalazi se toranj sa ugrađenim satom.
 • Bivši prostor Doma omladine u Velikom Gradištu, inače zgrada zavoda za zaštitu spomenika, od juna meseca 2012.godine oplemenio je Narodni muzej Veliko Gradište. Nalazi se u ulici Kneza Lazara 40. Muzej u Velikom Gradištu je osnovan zahvaljujući pre svega zaostavštini braće Đorđević, gradištanaca, koji su testamentom iz 1978. godine ostavili svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinuopštini Veliko Gradište, a samo sa jednim ciljem – osnivanje muzeja.Zaostavština koja sadrži oko 1500 muzejskih jedinica mogla bi da se podeli u nekoliko segmenata.

Gastronomija


Veliko Gradište je od uvek imalo veliki broj kvalitetnih restorana, nekada kao mesto sa carinarnicom na Dunavu, Evropskoj magistrali, kada su brodari i trgovci iz svih krajeva sveta mogli da uživaju u kulinarskim specijalitetima ovog kraja, a danas kao turističko mesto sa bogatom tradicijom.

U ponudi su restorani, picerije, barovi, kafane, pivnica, plažni barovi, lokala brze ishrane, diskoteka...

Poznati smo po odličnom noćnom životu, ali i kao destinacija budućnosti za poslovne sastanke, seminare i konferencije. Restorani na Srebnom jezeru su visoke kategorije, a nema toga ko je ostao ravnodušan na kulinarska umeća naših kuvara. Pored standardne ponude kuvanih jela i svih jela sa roštilja, preporučujemo specijalitete od Dunavske riba koja se ovde sprema se na sve načine. Takođe, obavezno treba probati pasulj Gradištanac, lokalni specijalitet.

Najvažnije manifestacije:


 • 13. Januara, tradicionalno, organizuje se veliki doček Srpske Pravoslavne Nove godine na gradskom trgu ispred crkve. Uz veselu muziku, besplatnu hranu i pića i veliki vatromet kao i ponoćnu liturgiju, svake godine na trgu zabavi se veliki broj ljudi. Žurka se kasnije nastavlja u nekom od klubova u gradu.
 • Prvоg vikеndа u mајu, sаdа vеć trаdiciоnаlnо, оdržаva se FЕSТIVАL CVЕĆА I МЕDА. Nа nајlеpši nаčin, svаkе gоdinе ulicе sеlа Kusićа i Vеlikоg Grаdištа prеplаvi šаrеnilо bоја i mirisа nајbоlјih cvеtnih vrstа, čimе sе nајаvlјuје dоlаzаk prоlеćа, i pоčеtаk turističkе sеzоnе.
 • Dan Dunava se održava 29.juna. Veliko Gradište slavi najlepšu evropsku reku, na velikoj pozornici u gradskom parku, tik uz Dunav uz prigodan program.
 • Jedna od najatraktivnijih manifestacija za širu publiku je tradicionalna Nacionalna izložba pasa svih rasa prvog vikenda jula meseca.
 • Carevčevi dani - Manifestacija je posvećena Vlastimiru Pavloviću Carevcu, osnivaču Narodnog orkestra Radio Beograda, manifestacija se održava svake godine u julu mesecu.
 • TID REGATA je najveća i najduža rečna Regata na svetu, traje 75 dana i prevesla se preko 2450 km rekom Dunav. Regata je veoma popularna u svetu i pored učesnika iz podunavskih zemalja ima učesnika i sa drugih kontinenata. Svake godine poslednjeg vikenda juna regata kreće iz nemačkog grada Ingolštadta, a završava se početom septembra u luci Sveti Đorđe u Rumuniji na obali Crnog mora. U našu zemlju regata ulazi poslednjeg vikenda jula kod Apatina, a Srbiju napušta polovinom avgusta posle Brze Palanke. Etapna mesta u našoj zemlji su: Apatin, Bogojevo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, BEOGRAD, Smederevo - Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Brza Palanka… Na regati su zastupljena deca, odrasli i starije osobe oba pola.
 • Pasuljijada  je manifestacija turističko – zabavnog karaktera koja brendira poznatu vrstu pasulja „Gradištanca“, najboljeg  pasulja koji se proizvodi u našoj zemlji i koji  nosi ime po ovom kraju.
 • Tradicionalna manifestacija ALASKE VEČERI koja traje od 1965. godine turističko -kulturnog je karaktera, uz takmičenje alasa u pripremanju alaske čorbe. 2015.godine održaće se 50 ljubilarne Alaske večeri tako da u narednoj godini planiramo veliko proslavljanje manifestacije sa najdužom tradicijom . Alaske večeri planirane su u periodu od 9. do 15. Avgusta 2015.g.
 • SILAFEST (Silver lake Tourfilm Festival) je Međunarodni Festival Turističkog i Ekološkog filma.  Održava se u Srbiji već 16 godina, ali pod nazivom MEFEST, a od 2009. godine menja ime u SILAFEST i održava se u Velikom Gradištu. Sve festivalske projekcije i prateće manifestacije su besplatne i otvorene za sve zainteresovane.
 • JEPURIJADA - predstavlja lovačku turističku manifestaciju koja se održava svake godine, počevši od 2001.god. u selu Topolovnik. Želja osnivača ove manifestacije bila je da se okupe lovačke sekcije koje imaju želje i volje da se takmiče u pripremanju zečijeg  gulaša, ali pre svega da se druže i zabave.
Turistička organizacija Veliko Gradište

Adresa: Vojvode Putnika 2, Veliko Gradište, 12220
Telefon/Fax: +381 12 663 179
E-mail: turistickagradiste@yahoo.com
Web: //tovg.org
Šta videti u Velikom Gradištu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Selo Kusiće

Selo Kusiće

Carinarnica

Carinarnica

Tvrdjava Golubac

Tvrdjava Golubac

Gimnazija

Gimnazija

Ušće reke Pek

Ušće reke Pek

Opština

Opština

Smeštaj u Velikom Gradištu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Velikom Gradištu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Veliko Gradište leto 2019, Veliko Gradište turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Veliko Gradište, smestaj Veliko Gradište

Slična mesta u okolini