Venecija

Venecija Venecija je grad, pristanište i čuveno turističko mesto u severoistočnoj Italiji, na Jadranskom moru, sa oko 270.000 stanovnika (zajedno sa Mestreom). Venecija je upravno središte pokrajine Veneto i istoimenog okruga Venecija.

Venecija je u središnjem dobu srednjeg veka bila najvažniji grad na svetu i najveće trgovište Evrope između njenog Zapada i Istoka. Grad je i poznat kao dugogodišnja prestonica nadasve čuvene Mletačke republike.

Venecija je jedinstven grad na svetu, izgrađena je na 118 malih ostrva u laguni, na ušću reke Brente u Venecijansku lagunu, sa kanalima umesto ulica. Duž kanala nalazi se niz crkava i palata prvorazredne vrednosti, koji tvore jedinstven urbani sklop. Zbog rad Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine UNESKOa.

Grad ima brojne nadimke poput: "Serenisima", "Kraljica Jadrana", "Nevesta mora", "Grad mostova", "Grad vode". Sa druge strane, mnogi gradovi građeni na kanalima nose epitete "Severne Venecije" (Sankt Peterburg), "Zapadne Venecije" (Amsterdam), "Američke Venecije" (Nju Orleans).
Šta videti u Veneciji

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Most Rialto

Most Rialto

Zlatna palata

Zlatna palata

Trg Svetog Marka

Trg Svetog Marka

Kula Svetog Marka

Kula Svetog Marka

Most Uzdaha

Most Uzdaha

Kuća Goldoni

Kuća Goldoni

Palata Ca’ Rezzonico

Palata Ca’ Rezzonico

Geto

Geto

Smeštaj u Veneciji

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Veneciji. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Venecija leto 2019, Venecija turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Venecija, smestaj Venecija

Slična mesta u okolini