Virovitica

Virovitica Virovitica je grad duge istorije, smešten na važnim prometnim pravcima; na mestu gdje se slikovita Bilogora pretapa u plodnu Panonsku ravnicu; na mestu gde Slavonija grli Podravinu; na mestu gdje se čuju i ‘kaj’ i ‘što’.

Pisana istorija beleži kako herceg Koloman već davne 1234. godine stanovnicima ‘velikog grada Virovitice’ (‘magna villa Wereucha’), daje niz povlastica, a kralj Bela IV. upravo ovde 1242. godine izdaje ‘Zlatnu bulu’, kojom Zagreb stiče status slobodnog kraljevskog grada .Odlaskom Turaka pred kraj 17. veka, u Virovitici započinje novo doba procvata i razvoja u svim područjima življenja. O snažnom razvoju tokom 18. veka danas svedoče franjevački samostan i crkva sv. Roka, cilja se raskošna unutrašnjost ubraja medu najljepše primere barokne sakralne umetnosti u kontinentalnoj Hrvatskoj, i svakako, palaca Pejacević – impozantan primjer barokne svjetovne arhitekture. Grofovska obitelj Pejacević 1804. godine podiže dvorac s barokno – klasicističkim obeležjima, koji okružen skladnim parkom, dominira središtem grada. Izuzetan spomenik iz 19. veka je i zgrada Prve Hrvatske štedionice, u celosti izgrađena prema bečkim graditeljskim standardima s vrlo elegantnim istorijskim obiležjima.

Virovitica je danas grad s 22.000 stanovnika i središte je Virovitičko-podravske županije. Svojim stanovnicima i posetiocima nudi raznovrsne i bogate sadržaje, koji se ogledaju u nizu atraktivnih muzejskih, pozorišnih, koncertnih, tradicionalnih, sportskih i sličnih zbivanja.
Šta videti u Viroviticu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Virovitički ribnjaci

Virovitički ribnjaci

Dvorac Pejačević

Dvorac Pejačević

Smeštaj u Viroviticu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Viroviticu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Virovitica leto 2019, Virovitica turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Virovitica, smestaj Virovitica

Slična mesta u okolini