Visoko

Visoko Visoko je gradsko naselje i sedište istoimene opštine u središnjem delu Bosne i Hercegovine, u Zeničko-dobojskom kantonu, u industrijskom regionu Sarajevo-Zenica. Procenjuje se da grad trenutno ima oko 17.000 stanovnika.

Područje Visokog je nekad bilo centar srednjovekovne države Bosne, dok se osnivačem Visokog, kakvo poznajemo od osmanlijskog perioda, kada je bilo nahija, bio Ajas-beg. U austrougarskom periodu grad je razvio novi stil gradnje koji je upotpunio orijentalni stil koji je Visoko do tada gajilo.

Danas je Visoko moderan grad bogate kulture i prošlosti, dok je privreda uslijed ratnih dejstava izgubila kapacitete koje je ranije imala.

Iako Visoko kao grad nikada nije bilo razvijeno turističko mjesto, ono ipak ima značajan broj turističkih atrakcija. Najviše njih je povezano sa srednjovekovnom bosanskom istorijom. Na brdu Visočici još uviek ima ruševina stare tvrđave (deo je sačuvan u Visočkom muzeju), dok se u Milama nalaze pronađeni ukrašeni grobovi starih bosanskih vladara, kao i srednjovekovno naselje. Jedinstvenu atrakciju predstavlja i naselje koje je otkopano u Okolišću, a koje datira iz kamenog doba. Navodno otkriće Visočke piramide, ili čak četiri njih, koliko se trenutno nagađa, može da napravi od Visokog veliko evropsko turističko odredište.
Šta videti u Visokom

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Piramida Visoko

Piramida Visoko

Smeštaj u Visokom

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Visokom. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Visoko leto 2019, Visoko turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Visoko, smestaj Visoko

Slična mesta u okolini