Vodice

Vodice Vodice su turističko središte poznato po raznolikosti turističke ponude. Okružene su ljepotom mora, otoka i nacionalnih parkova te bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Nude brojne mogućnosti aktivnog turizma: pješačenje, biciklizam, ronjenje, jedrenje, Big game fishing i razne sportske aktivnosti. Vodice su prepoznate i kao jedno od najboljih mjesta za zabavu na hrvatskoj obali, tu se nalaze brojni kafići, barovi i noćni klubovi...

Ukoliko boravite ovde, svakako treba da obiđete kulturno-istorijske lokalitete - brdo Okit, Crkvica sv. Križa, Župna crkva sv. Križa, Čorićev turanj, ali i arheološka nalazišta - Arauzona, Rakitnica, Srima-Prižba, Ograđenica. Također se preporučuje posjetiti otok Prvić na kojem se nalaze dva slikovita dalmatinska mjesta - Šepurine i Prvić Luka. U Prvić Luci možete posjetiti i Memorijalni centar Faust Vrančić, posvećen velikom izumitelju i biskupu.
 

Najvažnije manifestacije u Vodicama

 • Poklade,
 • Uskršnja regata, Uskrs u Vodicama (Žudiji),
 • Piknik u Rakitnici (01.05.),
 • Sv. Jelina - dan Grada, različiti koncerti, sportska događanja, izložbe kroz cijeli mjesec svibanj;
 • CMC festival i FDK Omiš (večer klapa) održavaju se u lipnju; k
 • roz srpanj i kolovoz održavaju se Klapske večeri srijedom, Ribarska fešta, Vodice Jazz&Blues Festival, Vodička fešta, Večer maslinovog ulja;
 • u rujnu je organiziran Big game fishing, Večer folklora i običaja našeg kraja, Šaša i pulenta;
 • Gabrin maraton (biciklijada) odvija se u listopadu,
 • a u studenom se održava Regata Jabuka, te Božić na moru.

Šta obavezno videti u Vodicama

 • Dok ste u Vodicama nikako ne smijete propustiti posjetiti
 • NP Krku (prekrasan, raskošan pejzaž, veličanstveni slapovi),
 • NP Kornate (čudesni arhipelag sa mnoštvom hridi, rtova, otoka, otičića, uvala jedinstven je po ljepoti i atraktivnosti),
 • Šibenik (drevni hrvatski grad sa prekrasnom katedralom, palačama, crkvama, trgovima, uličicama)
 • Akvarij i muzej pomorske tradicije u Vodicama je prvi takve vrste otvoren 2006. godine u Šibensko-kninskoj županiji na dvije etaže od ukupno 300-tinjak četvornih metara. Muzej sadrži stare ribarske alate, brodske makete, ali i predmete pronađene na pomorskim arheološkim nalazištima, koji datiraju od 3. stoljeća prije Krista do Srednjeg vijeka.

  Akvarij se sastoji od 18 jedinica, 50 vrsta riba i 150 riba isključivo jadranskih, koje su razvrstane po staništima u plitkom i dubokom moru (riječ je o ribama, koje većinom možemo naći u šibenskim, vodičkim i kornatskim vodama). Osim 16 akvarija s florom i faunom Srednjeg Jadrana, tu se mogu vidjeti i makete brodova Gajeta Falkuša i Sv. Jeronim kao najstariji prikaz broda na Mediteranu.

Šta probati od hrane

U Vodicama ćete uživati u dalmatinskim specijalitetima kao i u ugodnom ambijentu poznatih vodičkih restorana. Domaća kuhinja sačuvala je tradicionalne načine pripreme jela.  Postoji više od 100 ugostiteljskih objekata u Vodicama, a pola od njih nudi različitu hranu (ribu, rakove, školjke, tradicionalna jela), uključujući i stara originalna dalmatinska jela (škampe na buzaru, crni rižoto, hobotnica ispod peke, dagnje na buzaru, pašticada..) Iskoristite priliku da kušate domaće vino koje se nudi u brojnim konobama.

Pravi vodički specijalitet je slatko vino marašćina. Neki od restorana koje preporučujemo u Vodicama su Arausa, Adria, Makina, Šimun, Spalato, ljubiteljima ribe preporučujemo: restorane Rico i  Burin, a konobe Gušte, More, Roki i Cesarica će vas oduševiti ne samo tradicionalnim dalmatinskim jelima nego i interijerom u dalmatinskom stilu.

Također postoji meksički restoran Santa. Neobičan interijer (slike i novinski članci po zidovima, starinski predmeti) i posjetitelji iz životinjskog svijeta kao što su vlasnikova papiga, pijetao i dr. će vas zasigurno iznenaditi. Ako se zaželite pizze otiđite u restoran Tony ili naručite dostavu od Hallo pizze.

O turističkoj zajednici Vodice

Turistička zajednica Vodice obavlja poslove unapređivanja uslova boravka turista, promociju turističkog proizvoda područja koje pripada Turističkoj zajednici grada Vodica (Vodice, Srima, Otok Prvić i zaleđe Vodica), ističe potrebu vrijednosti očuvanja okoliša i uređenja svih elemenata turističkog proizvoda.

Turistička zajednica potiče i promiče razvoj identiteta grada i okolice, njegove tradicije, kulture i baštine. To obuhvaća poticanje raznih udruga  sufinanciranjem njihovih projekata, organiziranje tradicionalnih manifestacija na kojima se prikazuju stari običaji (Šaša i pulenta - početkom rujna, Prvi maj - praznik rada i sl.) te očuvanje starih crkvica i drugih spomenika u mjestu i van njega (rimska cisterna, crkvice sv. Križa, sv. Ilije, sv. Ivana i sl.)

Također turistička zajednica osmišljava ponudu manifestacija u mjestu, odnosno formira kalendar događanja kako bi se tijekom turističke sezone i van nje našlo dovoljno raznolikih događaja za svačiji ukus (jedne od značajnijih manifestacija su: Uskrsni doručak, Prvi maj, Večeri dalmatinskih klapa, Seaside Jazz festival, Vodičke noći, Večeri folklora i običaja našeg kraja, Regata Jabuka, Božićni koncert i sl.) Pruža informacije gostima jer je jedna od važnih uloga turističke zajednice informativnost. U uredu turističke zajednice uvijek se može naći potreban promidžbeni materijal o gradu, okolici i županiji, te ljubazno osoblje koje će odgovoriti na sve upite turista.
Šta videti u Vodicama

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Ostrvo Prvić

Ostrvo Prvić

Plava Plaža

Plava Plaža

Toranj Čorić

Toranj Čorić

Tribunj

Tribunj

Plaža hotela Olympia

Plaža hotela Olympia

Vransko jezero

Vransko jezero

Plaža Srima

Plaža Srima

Plaža hotela Miran

Plaža hotela Miran

Smeštaj u Vodicama

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Vodicama. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Vodice leto 2019, Vodice turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Vodice, smestaj Vodice

Slična mesta u okolini