Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja Meštani kažu da je najlepši način upoznati Vrnjačku banju vožnja fijakerom od Mosta Ljubavi kroz banjski park. Vrnjačka Banja predstavlja najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji i tradicionalno je atraktivan turistički centar za odmor i rekreaciju. Vrnjacka banja se nalazi u centralnoj Srbiji, 220 km južno od Beograda.

Zahvaljujući autoputu, iz Beograda do Banje se stiže se za dva sata vožnje. Smeštena je između planine Goč čija nadmorska visina iznosi oko 1210 metara i Zapadne Morave. Klima je umereno kontinentalna sa blagim uticajem planinske klime, pa su leta prijatna sa prosečnom temperaturom od 20 C, a zime su snegovite baz većih pojava mrazeva.

Sta obavezno videti od atrakcija u Vrnjackoj Banji

 • Most ljubavi je simbol Vrnjacke Banje. Poseti ga svaki gost koji dode u ovo mesto. Zaljubljeni parovi tu ispisuju imena na katancu, katanac zakljucavaju ma mostu a kljucic zavrsava u Vrnjackoj reci - time simbolicno iskazuju zelju da njihova veza bude neraskidiva a ljubav vecna. Ova tradicija proistekla iz stare banjske legende velikoj ljubavi iz Prvog svetskog rata.
 • Vrnjacki paviljon je jedan od najlepsih ukrasa ovdasnjeg parka. Nazivaju ga jos I “Paviljon za vencanja” jer se smatra jednom od tri najatraktivnije lokacije za vencanja u Srbiji. U blizini je Most ljubavi, pa parovi nakon sudbonosnog da odlaze I do mosta da “zauvek zakantace” svoju ljubav.
 • Japanski vrt u centralnom parku posetiocima docarava kulturu zivljenja japanskog naroda I obogacuje postojeci biljni fond biljkama raspoređenim u razlicitim hortikulturnim stilovima. Srz vrta je malo jezero sa ostrvcem i cajna kucica a na brdu mali kaskadni vodopad I most. Prostire se na 3000m2 i divno je mesto za uzivanje i uspostavljanje unutrasnje ravnoteze.

Najvažnije manifestacije u banji

Vrnjacka Banja je poznata po velikom broju manifestacija medu kojima svako moze pronaci zabavu za sebe.
 • Vrnjacki karneval je jedna od najvecih manifestacija u Srbiji, ali I svakako kruna turisticke sezone u Vrnjackoj Banji. Od 13.-20.jula karnevalske grupe iz citave Evrope garantuju odlicnu zabavu.
 • Za poklonike elektronske muzike, pocetak avgusta je rezervisan za Love fest. Ovaj muzicki festival odrzava se od 2007.godine. Poseban lajt motiv ovog festivala jeste promovisanje elektronske muzike.
 • Dobar razlog da se svaki posetioc nade u Vrnjackoj Banji  tokom letnjih meseci jeste svakako I Festival Filmskog scenarija. Tokom prve polovine avgusta,u vreme trajanja festvala prikazuje se veliki broj filmskih ostvarenja, a u isto vreme, publika ima priliku da se sretne sa najvecim imenima filmskg platna.
 • Za kraj letnje sezone, odrzavaju se Dani Danile Bate Stojkovica. Ovaj dogadaj moze biti jos jedna nezaboravna uspomena na boravak u Vrnjackoj Banji.

Preporučeni izleti u okolini

 • Goč je planina koja seuzdize iznad Vrnjacke Banje. Od samog centra planina je udaljena 11km. Na planini je obilje bukovih I jelovih suma a lepotu upotpunjuje I vestacko jezero. Goc je izvaredno mesto za setnju, berbu sumskih plodova I lekovitih trava. Spajanjem vrnjacke I kraljevacke strane Goca modernim asfaltnim putem, planina je dobila mogucnost jos brzeg razvoja.
 • Zapadna Morava, reka koja je pravi izazov za ljubitelje ribolova I osvezenje. Mesto za ljude koji uzivaju u okrepljujucim setnjama. Na Zapadnoj Moravi 10km od Vrnjacke Banje ,nalaze se I Podunavacke bare gde takode mogu uzivati svi oni koji vole reku, sportski ribolov I velika sportska takmicenja. Za ljubitelje ekstremnih sportova pravi izbor je rafting na reci Ibar pritoci Zapadne Morave.
 • Spomen–park  “Popina”,u istoimenom selu izmdu Vrnjacke Banje I Trstenika mesto gde se 13.oktobra 1941. odigrala jedna od prvih bitaka izmedu srpskih rodoljuba I okupacione 717. nemacke divizije. Spomen park na 12 hektara povrsine otvoren je 1978.
 • U Vrnjackoj Banji I okolini nalaze se I crkve I srednjovekovni manastiri. To su svedocanstva proslosti, mesta gde se srpska istorija moze doziveti I spoznati u jednom danu.
 • Manastir Zica se nalazi u mestu Krusevica,na 5 km od Kraljeva. Sagraden je pocetkom XIII veka kao zaduzbina kralja Stefana Prvovencanog. Godine 1219.Zica postaje sediste novoosnovane Srpske arhiepiskopije.U Zici je krunisano sedam srpskih kraljeva. Arhitektura pripada Raskoj skoli. Zica je udaljena od Vrnjacke Banje 32 km.
 • Manastir Ljubostinja posvecen je Uspenju presvete Bogorodice. Građen je od 1388. do 1405.godine u Moravskom stilu. U Ljubostinji su sahranjeni kneginja Milica,kao I monahinja Jefimija. Nakon propasti bune Turci su zapalili manastir I tada je vecina fresaka uništena. Ljubostinja je zenski manastir. Udaljena je od Vrnjacke Banje 16km.
Turisticka Organizacija Vrnjačke Banje počev od februara meseca organizuje niz manifestacija koje se nastavljaju tokom citave letnje sezone.

Želja turistickih radnika je da stalni gosti budu uvek zadovoljni a da ponuda privuce I one, koji nikada nisu bili u Banji I da postanu vecni zaljubljenici u ovu lepoticu kontinetalnog turizma.
Šta videti u Vrnjačkoj banji

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Etno kuća Gočko

Etno kuća Gočko

Etno selo Rakezići

Etno selo Rakezići

Jezero na Goču

Jezero na Goču

Japanski Vrt

Japanski Vrt

Etno selo Latkovac

Etno selo Latkovac

Tvrđava Koznik

Tvrđava Koznik

Dvorac Belimarković

Dvorac Belimarković

Most Ljubavi

Most Ljubavi

Smeštaj u Vrnjačkoj banji

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Vrnjačkoj banji. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Vrnjačka Banja leto 2019, Vrnjačka Banja turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Vrnjačka Banja, smestaj Vrnjačka Banja

Slična mesta u okolini