Vršac

Vršac Dobrodošli u varoš pod kulom, na bregu, obavijenu zelenom šumom. Varoš koju okružuju slatki vinogradi i žitna ravnica.Melemi, kao što je smeh Sterijinih komada, žive boje Jovanovićevih platna, za vekove unapred dobar glas Vršca su razneli.Vršac – sačuvan kroz vreme prošlo, živi danas za vreme buduće, zaštićen molitvama Svetog Teodora Vršačkog.

Na autoputu E 70, na 84 kilometra od Beograda, nalazi se Vršac. Ovaj grad poznat je po velikom broju vetrovitih dana, a njegova valovita okolina – obronci Karpata, poznato je vinogradarsko područje. Na samo deset minuta vožnje nalazi se i granični prelaz ka Rumuniji – Vatin. Kroz ovaj grad prolazi i međunarodna železnička pruga Beč – Budimpešta–Beograd–Bukurešt. Ovde se može i doleteti! Vršac ima manji aerodrom čija je pista dugačka jedan kilometar, a široka 25 metara.

U samom gradu Vršcu najstarije građevine potiču iz 18. veka. Dominiraju barokna palata Vladičanski dvor, Nikolajevska crkva (pravoslavna), neogotička crkva Sv. Gerharda (katolička), gradski Magistrat, kuća Jovana Sterije Popovića i Gradski muzej koji čuva bogatu arheološku zbirku sa lokaliteta iz Vatina, Dubovca i Židovara.

Iz svakog dela grada jasno se vidi Kula Breg, građevina iz 15. veka do koje se obavezno treba prošetati.

Ovaj grad ima i sjajne mogućnosti za bavljenje sportom. Različite vrste rekreacije mogu se potražiti u velelepnom Sportskom centru “Milenijum”.

Vrščani su ponosni na svoju tradiciju. Kažu, imaju sjajne vinarije, a svakog trećeg vikenda u septembru s ponosom pozivaju na Vršačku berbu grožđa. Tokom leta u ovom gradu održava se i Međunarodni festival folklora.
Šta videti u Vršcu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Selo Gudurica - put vina

Selo Gudurica - put vina

Kuća vina Rab

Kuća vina Rab

Gradska kuća

Gradska kuća

Vršački zamak

Vršački zamak

Vladičanski dvor

Vladičanski dvor

Smeštaj u Vršcu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Vršcu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Vršac leto 2019, Vršac turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Vršac, smestaj Vršac

Slična mesta u okolini