Zaječar

Zaječar Zaječar je gradsko naselje u gradu Zaječaru u Zaječarskom okrugu. Zaječar je i nadaleko poznat po muzičkom rok festivalu Gitarijadi koja traje punih 40 godina i po festivalu Zalet posvećenom savremenoj umetnosti koji se održava od 2005. godine. U gradu danas živi preko 50000 stanovnika.

U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz IV pre nove ere, Felix Romuliana (Gamzigrad), koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom UNESKO-a.

Zalet je festival savremene umetnosti koji se svake godine, počevši od 2005. godine. održava tokom leta. Zalet je nastao iz potrebe da se iniciraju, organizuju i održavaju kulturna događanja, afirmišu stvaraoci i da se posreduje u prenošenju raznorodnih umetničkih izraza i tendencija.

Gitarijada je letnji muzički festival, orijentisan prvenstveno na rok muziku, koji se održava jednom godišnje. Program festivala se sastoji iz takmičenja demo bendova i revijalnih nastupa poznatijih grupa. Organizatori Gitarijade tvrde da je ona najveći festival mladih i neafirmisanih bendova u jugoistočnoj Evropi.
Šta videti u Zaječaru

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Etno centar Balašević

Etno centar Balašević

Jezero Sovinac

Jezero Sovinac

Bogovinska pećina

Bogovinska pećina

Rgotsko jezero

Rgotsko jezero

Romulijana

Romulijana

Popova plaža

Popova plaža

Grliško jezero

Grliško jezero

Turska vodenica

Turska vodenica

Smeštaj u Zaječaru

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Zaječaru . Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Zaječar leto 2019, Zaječar turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Zaječar, smestaj Zaječar

Slična mesta u okolini