Zrenjanin

Zrenjanin Zrenjanin je grad u Srbiji, sedište Srednjobanatskog okruga. Zrenjanin je najveći grad u srpskom delu Banata, i treći po veličini u Vojvodini posle Novog Sada i Subotice. Prema popisu iz 2002. godine bilo je 79.773 stanovnika.

Stari nazivi grada bili su Veliki Bečkerek, i Petrovgrad 1935–1941. i 1944–1946. Sadašnje ime grad je dobio 1946.

U gradu i okolini ima dosta kulturno-istorijskih spomenika i poznatih institucija: Narodni muzej, Narodno pozorište "Toša Jovanović", istorijski arhiv, biblioteka, likovna kolinija u Ečki sa galerijom i mnogobrojne škole. Banatsko udruženje književnika dodeljuje godišnju nagradu "Najbolje iz Banata svake godine 27. januara na Savindan. Časopis za književnost i umetnost "NaTron" izlazi mesečno. Postoji i osnovna i srednja muzička škola "Josif Marinković", kao i aktivna rok scena.

Zrenjanin je značajan industrijski centar Banata i Vojvodine. Najstariji industrijski objekat je pivara, osnovana 1745. godine. U Zrenjaninu postoji razvijena industrija tekstila, tepiha, nameštaja, duvana, građevinsko-industrijski kombinat, brodogradilište na Begeju, i poljoprivredno-prehrambena industrija. Na Begejskom kanalu razvijen je ribolov.
Šta videti u Zrenjaninu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Etno selo Tiganjica

Etno selo Tiganjica

Banja Rusanda

Banja Rusanda

Kupalište Peskara

Kupalište Peskara

Belo Blato

Belo Blato

Belo jezero

Belo jezero

Kupalište Babatovo

Kupalište Babatovo

Jezero Okanj

Jezero Okanj

Izletište Žabaljski most

Izletište Žabaljski most

Smeštaj u Zrenjaninu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Zrenjaninu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Zrenjanin leto 2019, Zrenjanin turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Zrenjanin, smestaj Zrenjanin

Slična mesta u okolini