Istorijska nasleđa u Atini
Kula vetrova

Kula vetrova se nalazi u gradskoj četvrti Pláka, sa severne strane Akropolja. U planiranju modernog grada Atine u 19. veku, Eólou ulica, koja je dobila ime po bogu vetra Ailosu, je vodila direktno do kule, i bila glavni orijentir do ove građevine. Sagrađena oko 40.te godine pre nove ere, kula je osmougaona struktura 12m visoka, sa sunčanim satom na spoljnim zidovima.

Opširnije
Rimski Stadion

Poznat je kao Rimski Stadion, Panathenaic Stadion ili samo kao Kallimarmaro, što u prevodu znači napravljeno od finog mermera. U svakom slučaju mislimo na ovaj neverovatni stadion koji se nalazi na kraju Herodes Atticus ulice, nedaleko od Zevsovog hrama, Hadrianovog Luka i Akropolja.

Opširnije
Rimska Agora

Rimska Agora se nalazi na severnoj strani Akropolja i veoma blizu metro stanice Monastiraki. U stvari, ona je povezana sa drevnom Agorom popločanim putem. Iako je služila kao mesto političkih skupova Atinjana, Rimska Agora je zapravo pijaca.

Opširnije
Odeon Herodes Atticus

Izgrađen u podnožju Akropolja, drevni amfiteatar Herodeion, takođe poznat kao Odeon Herodus Atticus, je danas jedno od najboljih mesta gde se uživo prikazuju klasični pozorišni performansi. Ovo drevno pozorište sagrađeno je u rimsko doba, oko 161 godine nove ere. Sagradio ga je rimski filozof, pedagog i političar Herodes Atticus u spomen svoje preminule supruge.

Opširnije
Drevni teatar Dionis

Drevni teatar Dionis se smatra jednim od prvih grčkih teatara, i mesto gde je zaživela grčka drama. Izgrađeno je u prirodnom udubljenju na južnim padinama Akropolja i to je prvo pozorište u svetu. Ovaj drevni teatar je bio posvećen Dionisu, bogu vina, odluka i uživanja, čiji festival je bio pokretačka snaga razvoja grčkog pozorišta. Verovatno osnovano krajem 6. veka, pozorište je obnovljeno mnogo puta od tada.

Opširnije
Zgrada Parlamenta (Stara Palata)

Stara Palata je reprezentativan uzorak ranog neoklasicizma u Grčkoj. Napravljena između 1836. i 1840. na osnovu radova Bavarskog arhitekte Fr. Goertner. Služila je kao palata kralju Otho, prvom kralju Grčke posle oslobađanja od Turaka.

Opširnije
Akropolj

Akropolj, je stenovito brdo, antičko svetilište posvećeno grčkoj boginji Atini zaštitnici grada Atine, u samom centru doline Atike. Visine je oko 150 m, a sam vrh čini platforma dimenzija 300h150 m, gde se nalazi arhitektonski kompleks. Brdo je prvi put utvrđeno zidovima u mikenskom periodu, a delovi tih prvih zidina su i danas vidljivi, naročito na jugoistoku Propilaje. Zidovi utvrđenja koji danas dominiraju su izgrađeni posle persijsk

Opširnije