Muzeji u Atini
Muzej Grčke narodne umetnosti

Muzej Grčke narodne umetnosti se nalazi u Atini. Muzej je osnovan 1918. godine, kao Muzej grčkih rukotvorina u Tsisdarakis džamiji u Monastiraki, da bi kasnije postao Nacionalni muzej dekorativne umetnosti, a 1959. godine dobija svoje sadašnje ime. Godine 1973. većina kolekcije i glavnih postavki muzeja su preseljeni u ulicu Kydanthinaion broj 17 u Plaki, a džamija i dva javna kupatila su mu pripojena.

Opširnije
Muzej Benaki

Benaki muzej, osnovan 1930. od strane Antonisa Benakisa, u znak sećanja na njegovog oca Emmanuela Benakisa, nalazi se u porodičnoj vili Benakis u centru Atine. U muzeju se nalaze umetnička dela Grčke umetnosti, iz praistorije do modernih vremena, obimna zbirka azijske umetnosti, i radionica za restauraciju i konzervaciju umetničkih dela.

Opširnije
Muzej Popularnih Instrumenata

Muzej Popularnih Instrumenata - Istraživački centar za etnomuzikologiju (MELMOKE) obuhvata kolekciju od oko 1200 grčkih popularnih muzičkih instrumenata koji datiraju od 18. veka do današnjih dana.

Opširnije
Muzej Akropolj

Akropoljski muzej je bio arheološki muzej, osnovan 1865. godine, koji se nalazio na Akropolju, u Atini. Smatran je za jedan od najvažnijih arheoloških muzeja u Atini i ubrajao se u najvažnije svetske muzeje. Zbog ograničenog prostora, grčka vlada je kasnih osamdesetih godina dvadesetog veka odlučila da izgradi novi muzej. Akropoljski muzej je zatvoren u junu 2007. godine, kako bi se njegovi fondovi prebacili u Novi akropoljski muzej, koji

Opširnije
Nacionalni Arheološki Muzej

Nacionalni arheološki muzej (grčki: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) u Atini je mesto gde se nalaze neki od najvažnijih artefakata sa arheoloških lokaliteta širom Grčke, a koji datiraju od praistorije do kasne antike. Smatra se jednim od najvećih muzeja na svetu i sadrži najveću kolekciju grčkih antičkih artefakata na svetu.

Opširnije
Muzej Nakita

Ilias Lalaounis Muzej nakita ( ILJM ) je centar za međunarodne studije nakita. Na stalnoj postavci su kreacije autora Ilias Lalaounis, atinskog juvelira i zlatara, izabranog člana Francuske Academie des Beauk - Arts. Muzej organizuje privremene izložbe o različitim aspektima savremenog ili antičkog nakita i pokreće niz edukativnih i kulturnih aktivnosti. ILJM posluje kao neprofitna kulturna institucija , nakon odobrenje Ministarstva kultur

Opširnije
Vizantijski muzej

Vizantijski i Hrišćanski muzej osnovan je 1914 godine. Od 1930, muzej je smešten u Ilisia vili, koja je pripadala vojvotkinji od Placentia i izgrađena je 1848 godine od strane arhitekte Kleanthes Stamatis, a zatim ju je arhitekta Aristotel Zachos pretvorio u muzej. Danas je muzej u fazi adaptiranja i dogradnje velikog podruma i zgrade iznad zemlje, a arhitektonski dizajn je osmislio Manos Perrakis.

Opširnije