Reke, jezera i vodopadi na Žabljaku / Durmitoru
Crno jezero

Crno jezero je jezero u opštini Žabljak, u severnoj Crnoj Gori. Ono je ledničko jezero, smešteno na planini Durmitor, na visini 1416 m. Nalazi se 3 km od grada Žabljaka. Crno jezero leži u podnožju vrha Međed i ima površinu od 0.515 km2. Jezero se sastoji od dva manja jezera, Velikog i Malog crnog jezera. Ova dva jezera su povezana uskim tokom i tako čine dve zasebne vodene celine.

Opširnije
Zabojsko jezero

Zabojsko jezero nalazi se na jugoistoku Sinjajevine, na nadmorskoj visini od 1477 metara, površine oko 170.000 kvadrata. Najveća dubina je 19 metara, pa spada u dublja jezera u Crnoj Gori. Okruženo je četinarskom šumom i oko njega postoji pesačka staza.

Opširnije
Pivsko jezero

Pivsko jezero je veštačko jezero koje je nastalo izgradnjom hidro elektrane 1975. godine. Kod Mratinja na 10. km od Šćepan Polja nalazi se brana koja je visoka 220 m, među najvišim u Evropi. Jezero je na nekim mestima duboko i preko 200 m, a dugo je 45 km.

Opširnije
Plavsko jezero

Plavsko jezero je jezero u opštini Plav, na istoku Crne Gore. Plavsko jezero je ledničko jezero smešteno između planina Prokletije i Visitor na visini od 906 metara iznad nivoa mora, a pruža se pravcem sever-jug u dužini 2160 metara. Prosečna širina je 920 metara, a najveća dubina 9 metara.

Opširnije
Trnovačko jezero

Trnovačko jezero se nalazi u krajnjem zapadnom delu Crne Gore, nedaleko od granice prema Bosni i Hercegovini. Trnovačko jezero leži na 1.517 m nadmorske visine. Ovo jezero je dugačko 825 m, a široko 715 m.

Opširnije
Škrčka jezera

Škrčka jezera (Veliko i Malo) spadaju u red najviših hidrografskih objekata na Durmitoru. Veliko jezero leži na 1.700m, a Malo na 1.730m nadmorske visine. Boja vode i jednog i drugog jezera je zelenkasta pa se zbog toga Veliko jezero naziva i Zelenim jezerom.

Opširnije
Stabanska jezera

Stabanska jezera (Veliko i Malo), dobili su naziv po selu zvanom Stabna, od kojih su udaljena 4,5 km. Veliko Stabansko jezero leži na 1.319m nadmorske visine, a Malo na 1.194 m nadmorske visine. Najlakši prilaz jezerima je iz pravca Plužina, stazom uz Vrbnicu i Stabanski potok.

Opširnije