Verski objekti na Kritu
Manastir Arkadi

Manastir Arkadi je jedan od najzačajnijih kritskih spomenika, i vrlo atraktivna turistička lokacija. Nalazi se na oko 23 km jugozapadno od Rethymna na 500 metara iznad nivoa mora. Deo manastira podignut je tokom dvanaestog veka, a po legendi ime je dobio po vizantijskom caru Arkadiju. Manastir je poznat po tome što su, novembra 1866. godine, Turci pokušali da probiju njegove zidine iza kojih su se nalazili grčki ustanici. Tada je

Opširnije
Manastir Toplou

Manastir je izgrađen u 15 veku, uništen je posle katastrofalnog zemljotresa 1612 godine, a obnovljen je uz finansijsku pomoć mlećana. Manastir je uništen i obnovaljn nakon i turskog perioda.

Opširnije
Manastir Varsamonerou

Manastir se nalazi u okolini sela Voriza, 54.5 km od Irakliona. Manastir je napušten, iako su zidine manastira uništene, manastir poseduje neke od najznačajnih zidnih slika na Kritu.

Opširnije
Manastir San Salvatore

Franjevački manastir San Salvatore sadrži vizantijsku i postvizantijsku kolekciju istorije grada, nalazi se ne zapadnoj strani tvrđave. Manastir je građen u tri etape od 15 veka do sredine 17 veka.

Opširnije
Manastir Preveli

Ovo je jedan od verski najznačajnih manastira na Kritu, nalazi se u južnom delu prefekture Retimno.

Opširnije
Manastir Odigitria

Manastir velike važnosti i istorijske vrednosti, jedan je od najstarijih manastira na Kriti. Nalazi se na planini Asterousija na nadmarskoj visini od 250 metara. Manastir je posvećen rođenju Presvete Bogorodice i svetim apostolima Petru i pavlu. Unutar hrama nalaze se vredne freske, ikone i ikonostasi poznatih slikara.

Opširnije
Manastir Kapsa

Manastir se nalazi 40 km od grada Sitie na izlasku iz klisure Pervolakia. Tačan datum osnivanja manastira se ne zna, veruje se da je to bilo sredinom 15 veka. Do 1841 godine ovde je bila samo mala kapelica posvećena svetom Jovanu Krstitelju.

Opširnije
Džamija Giali Tzamissi

Džamija je impozantan primerak islamske arhitekture, delo je jermenskog arhitekte koji je izgradio i džamiju Spaniako u okrugu Selino.

Opširnije
Crkva Agia Magdalini

Ruska pravoslavna crkva, nalazi se severoistočno od centra grada i okužena je prelepim vrtom.

Opširnije