Istorijska nasleđa u Novom Sadu
Tanurdžićeva palata

Tanurdžićeva palata je naveća gradska palata u gradu. jednim bočnim krilom je u Zmaj Jovinoj ulici, nadužim delom prati ulicu Modene, dok drugo krilo i hotel pripadaju trećoj ulici Ilije Ognjenovića. Podignuta je 1934. godine u stilu bahausa po projektu arhitekte Đorđa Tabakovića za bogatog novosadskog trgovca Nikolu Tandžurovića.

Opširnije
Dvorac Mercibanj-Karočonji

Nedaleko od centra Sremske Kamenice nalazi se dvorac Mercibanj-Karočonji sagrađen 1840. Godine za peštanskog grofa Karačonjija. Posle I svetskog rata dvorac je otkupio američki major Don Frontingen, koji je zajedno sa suprugom Jelenom u njemu osnovao Dom srpsko-amerikanski i svojim sredstvima u njemu izdržavao ratnu siročad.

Opširnije
Zgrada Banovine

Na Bulevaru Mihajla Pupina se nalazi Banovina, najmonumentalnija građevina novijeg doba. Izgrađena je 1939. godine za potrebe Dunavske banovine, administrativnog područja Kraljevine Jugoslavije, po čemu je i dobila ime. Projektant je beogradski arhitetkta Dragiša Brašovan. Danas su u dve zgrade smešteni najviši organi Autonomne pokrajine Vojvodine. Fasade obe zgrade obložene su mermerom sa jadranskog ostrva Brač.

Opširnije
Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava je jedna od najvećih i najočuvanijih tvrđava u Evropi i predstavlja pravo remek-delo barokne vojne arhitekture. Podignuta je na kamenitoj hridini iznad Dunava, gde je još u vreme Rimske imperije na području današnje Gornje tvrđave postojalo utvrđenje Cusum. Najveću turističku atrakciju čine podzemne vojne galerije, splet prostorija i 16 km dugačkih hodnika u 4 nivoa. Ceo podzemni sistem

Opširnije
Gradska kuća

Nalazi se u samom jezgru Novog Sada,Predstavlja kopiju gradske kuće u Gracu, monumentalno magistratsko zdanje u centru Novog Sada u neorenesansnom stilu podignuto je 1895. godine po projektu arhitekte Đerđa Molnara. Vajar Julije Anika ukrasio je fasadu alegorijskim figurama. Simbolični medaljoni u svečanoj sali su rad slikara Pavla Ružičke.

Opširnije
Vladičanski dvor

U pročelju Zmaj Jovine ulice se nalazi Vladičanski dvor, odnosno rezidencija srpskog pravoslavnog Episkopa Eparhije Bačke. Dvor je završen 1901. godine po planu arhitekte Vladimira Nikolića. Fasada Dvora predstavlja mešavinu više stilova, od kojih dominiraju srpsko-vizantijski romantizam i secesija. Fasada se takođe odlikuje tim što je izgrađena od crvene opeke, a ukrašena je žutom opekom i prelepim grbov

Opširnije
Bastioni i podzemlje Petrovaradinske tvrđave

Ispod južnog dela Petrovaradinske tvrđave, odnosno dvorožnog bastiona Hornverk, nalazi se najviše podzemnih vojnih galerija - tunela. Ovaj komunikacijski sistem na četiri sprata zidan je stepenasto, u dužini većoj od 16 kilometara. To su raznovrsni koridori i prostorije, različitih namena i dimenzija. U stvari, to je splet saobraćajnih i borbenih linija sa puškarnicama i svetlarnicima.

Opširnije