Parkovi i izletišta u Novom Sadu
Limanski park

Limanski park je sa površinom od 12,9 ha najveći novosadski park. Nalazi se na Limanu III, između Bulevara Oslobođenja, Bulevara despota Stefana, Šekspirove ulice i Ulice Narodnog fronta. Park je građen kad i Limani i tada su posađene topole i vrbe, a njima su kasnije dodate lipa, breza, hrast, kedar, omorika i ukrasno šiblje.

Opširnije
Kamenički park

Kamenički park se nalazi na desnoj obali Dunava i omiljeno je izletište Novosađana. Današnji Kamenički park je do 1918. godine bila privatna bašta Dvorca sa jezerima, fontanama, skulpturama, stotinama vrsta biljaka iz celog sveta. Dvorac je građen u etapama od kraja 18. do početka 19. veka, a njegov prvi vlasnik bila je grofovska porodica Marcibanji De Puho, a od polovine 19. veka do 1918. godine bio je u vlasništvu porodice Karačonji.

Opširnije
Dunavski park

Dunavski park - Najlepši novosadski park sa preko 250 biljnih vrsta nalazi se u samom centru grada, a prostire se na 33.695 kvadratnih metara. Park se nalazi pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu prirode. U centralnom delu parka nalazi se jezero sa malim ostrvom u sredini.

Opširnije