Istorijska nasleđa u Rimu
Rimske Katakombe

Rimske Katakombe su niz grobnica koje datiraju od drugog do petog veka nove ere. Katakombe su održavane do devetog veka kada su relikvije uklonjene od strane crkve.

Opširnije
Pantheon (hram svih bogova)

Panteon ili Hram svih bogova je rimski hram sagrađen oko 126. godine naše ere, tokom vladavine cara Hadrijana. Na hramu se nalazi natpis sa prethodnog hrama, a koji je sagradio Marko Vipsanije Agripa 27.-25. pre naše ere. Drugi natpis na hramu, ispod prvog, beleži restauracijski rad obavljen na Panteonu po naredbi cara Septimija Severa i njegovog sina Karakale 202. g. Hram je izuzetno dobro očuvan i predstavlja jedno od najbolje očuvanih gr

Opširnije
Zlatna kuća

Zlatna kuća je napravljena po naređenju imperatora Nerona, na ruševinama velikog požara koji je unišrio Rim 64. godine pre nove ere. Svoje ime je zaslužila zbog bogatstva dekoracijom i umetničkim delima koja su se nalazila unutar kuće.

Opširnije
Koloseum

Gradnju Rimskog Koloseuma, originalno poznatog kao Flavijanski amfiteatar, naredio je imperator Vaspezijan 72.godine nove ere. Koloseum se nalazi istočno od rimskog Foruma. Dizajn Koloseuma je veoma praktičan. Sa svojih 80 ulaza, lako omogućava pristup za više od 55.000 gledalaca.

Opširnije
Anđeoska tvrđava

Anđeoska tvrđava je sagrađena kao mauzolej imperatora Hadriana, u Rimu, na obali Tibra od 130. do 139. godine nove ere. Takođe je korišćena kao zatvor i Papina rezidencija.

Opširnije
Caracaline terme

Ruševine ovih termi su ogromne i veoma dobro očuvane sa mnogo mozaika koji su delimično netaknuti. Caracaline terme su, kao sva javna kupatila Starog Rima, imala su tri odvojene odaje: Frigidarium (hladni bazen, Tepidarium (topli bazen) i Calidarium (vrući bazen).

Opširnije
Apijski put

Apijski put jedan je od najstarijih i strateški najvažnijih puteva koje je sagradila Rimska republika. On je spajao Rim sa Brindizijem u Apuliji, na jugoistoku Italije. Put je ime dobio po Apiju Klaudiju Slepom, rimskom cenzoru koji je 312. godine pre nove ere i započeo i dovršio izgradnju prve deonice za vreme samnitskih ratova. Put je dugačak 563 km.

Opširnije
Cestijeva piramida

Čuvena Cestijeva piramida sagrađena je od opeka i betona s komadima belog mramora I ujedno važi za jednu od najočuvanijih drevnih zgrada u Rimu. Nalazi se kraj današnje Porte San Paolo i Protestantskog groblja.

Opširnije
Konstantinov slavoluk

Konstantinov slavoluk je jedan od najvećih i skulpturama najukrašenijih spomenika antike. Podigli su ga Senat i rimski narod 315. godine u spomen pobede imperatora Konstantina nad Maksenijem na Mirvinskom mostu 312. godine. Nalazi se u blizini Koloseuma u Rimu.Konstantinov slavoluk ima troja vrata i ukrašen je najvećim delom skulpturama uzetih sa starijih spomenika carskog doba. Takode, sadrži i izvestan broj reljefa

Opširnije
Cirkus Maksimus

Cirkus Maksimus je bila najveća građevina u drevnom Rimu, smeštena u dolini između brežuljaka Palatine i Aventine. U njemu su održavane trke dvokolica, ali i gladijatorske borbe. Cirkus Maksimus je izgrađen u vreme vladavine petog rimskog kralja Tarkvinija I i prvobitno je služio za održavanje takmičenja, igara i festivala.

Opširnije
Trajanov stub

Trajanov stub je dorski stub podignut u čast rimskog cara Trajana na njegovom forumu u Rimu. Stub se i danas nalazi na svom prvobitnom mestu i prdstavlja najimpozantniji spomenik Trajanovog foruma.Visina stuba bez postolja je 29,78 metara (sa postoljem 39,83 metara). Inaugurisan je 18. maja 113. Na spiralnom frizu koji 23 puta obilazi stub, dužine 200 metara, prikazane su scene iz Trajanovog vojnog pohoda protiv Dačana (godina 101/

Opširnije
Trajanova tržnica

Trajanova tržnica je naziv za kompleks antičkih ruševina u Rimu, smeštenih na Via dei Fori Imperiali, na suprotnoj strani od Koloseuma. Naziv su dobile po rimskom caru Trajanu koji je podigao originalnu građevinu početkom 1. veka kako bi služila kao trgovačko i upravno središte grada. Arhitekt je bio Trajanov verni sledbenik Apolodor iz Damaska. Na kraju se zgrada sastojala od prostorija na prvom spratu koje su korišćene za upravne svr

Opširnije