Verski objekti u Šapcu
Posavotamnavska Lazarica

Hram svetog velikomučenika cara Lazara - kosovskog se nalazi u pitomom selu Belotić, u Opštini Vladimirci. Građen je u vizantiskom stilu sa primesama moravske gradnje i predstavlja divnu građevinu nesvakidašnju za ovaj kraj. Iz porte hrama se pruža divan pogled na krajolik posavotamnave i planinu Cer.

Opširnije
Pravoslavna crkva sv. Petra i Pavla

Po dolasku u Šabac i njegovom postavljanju za nahijskog kneza, Jevrem Obrenović, kao čovek sklon napretku i razvoju, uočava dotrajalost stare srpske pravoslavne crkve. Odlučuje da se gradi nova crkva. Gradnja crkve posvećena svetom Petru i Pavlu započeta 1827. godine, a završena septembra 1830. godine. Crkva je izgrađena na najlepšem mestu u gradu, u samom centru.

Opširnije
Manastir Radovašnica

Prva crkva na ovom prostoru postojala je još u nemanjićko doba, u XIV veku. U pisanim dokumentima manastir se pominje od 1548. godine. Manastir je delio sudbinu naroda, tako da je pored paljenja i rušenja koja je doživljavao u vreme najezde Turaka, rušen i paljen i u Prvom svetskom ratu. Posle toga je crkva obnovljena i sagrađen je reprezentativan konak.

Opširnije
Manastir Petkovica

Na tridesetak kilometara od Šapca, u selu Petkovica, na blagim iskrajcima padina Cera i počecima mačvanske ravnice, prkosi vremenu ženski manastir Petkovica. Postanak manastira narodno predanje vezuje za kralja Dragutina, a sudeći prema materijalnim ostacima, manastir je iz druge polovine XIII veka.

Opširnije
Manastir Čokešina

Nalazi se na severnoj padini planine Cer, u selu Čokešina. Od Šapca udaljen četrdesetak kilometara. Posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice. Manastir Čokešina jedan od najstarijih manastira u Podrinju, podignut početkom XV veka, prvi put se pominje u spisima kojima bosanski kralj Stefan Tomaš potvrđuje baštinu velikom logotetu Stefanu Ratkoviću. Manastir je nekoliko put spaljen od strane turaka.

Opširnije
Manastir Kaona

Manastir Kaona se nalazi u Posavotamnavi, u opštini Vladimirci, a pored samog manastira je istoimeno selo. Manastir je nastao je u XIV veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz druge polovine XI veka.Sadašnja manastirska crkva, posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, podignuta je u vizantijskom stilu, na temeljima stare crkve 1892. godine. Zidana je ciglom na kamenom temelju, u koji su uzidani svi spomenici sa m

Opširnije