Turističke atrakcije u Sarajevu
Šeher-Ćehajina ćuprija

Šeher-Ćehajina ćuprija nalazi se na Miljackoj u istorijskom središtu Sarajeva. Šeher-Ćehajina ćuprija je danas nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Opširnije
Izletište Barice

Osim impozantnog panoramskog pogleda na Sarajevo, ovo izletište pruža mogućnost za duge relaksirajuće šetnje, porodične izlete kao i priliku da se odmorite od gradske vreve bez mnogo prethodnih priprema i problema oko dolaska do izletišta.

Opširnije
Drvenija most

Drvenija most u Sarajevu je sagrađen za vreme Austro-ugarske vladavine 1898. godine da spaja obale reke Miljacke.

Opširnije
Čobanija most

Čobanija most je jedan od mostova preko Miljacke u Sarajevu. Prvobitno drveni most je sagradio čoban Hasan Vojvoda 1557. godine, a most je rekonstruisala Islamska verska zajednica za vreme šejha Kaimija, sarajevskog pesnika.

Opširnije
Careva ćuprija

Careva ćuprija ili Carev most je jedan od mostova preko Miljacke u Sarajevu. Prvobitni most sagradio je plemić Isa-beg Isaković, malo niži od današnjeg (ispred ulaza u istoimenu džamiju - Careva džamija), u 15. veku, ali je srušen 1619. u poplavi.

Opširnije
Brusa Bezistan

Brusa bezistan sa svojih 6 krovnih kupola jedna je od najinteresantnijih građevina na Baščaršiji. Pravougaone je osnove, ima četiri ulaza na sve četiri strane sveta, a povezuje zanatske ulice Kundurdžiluk, Veliki Čurčiluk i Mali Čurčiluk s Abadžilukom i čaršijom.

Opširnije
Avaz zgrada

Avaz Twist Tower (ATT) je neboder u Sarajevu koji je sedište novinsko-izdavačke kuće Avaz. Avaz Twist Tower je visok 142 metra i zajedno sa 30 metara visokom antenom, ukupna visina nebodera je 172 metra. Na visini od 100 metara se nalazi restoran s terasom, a za zadnja tri sprata predviđeni su ugostiteljski objekti.

Opširnije
Ajfelov most

Ajfelov most ili železni Skenderija most je jedan od mostova preko reke Miljacke u Sarajevu. Nalazi se u blizini sarajevske Skenderije. Prvobitni most izgrađen u 15. veku po nalogu Skender-paše, da bi povezivao građevine njegove zadužbine na obalama Miljacke.

Opširnije
Sebilj fontana

Sebilj na Čaršiji je jedini objekat te vrste u Sarajevu, izgrađen 1891. godine, verovatno po projektu Josipa Vancaša. Sebilj koji je podigao 1754. godine bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica izgoreo je u požaru 1852. godine, a nalazio se nešto niže od današnjeg.

Opširnije
Rimske iskopine

Najveće nalazište antičke kulture u blizini Sarajeva je na Ilidži. To je banjsko lečilište municipalnog ranga i nalazilo se na značajnoj komunikaciji Via Argentari-Narona, odnosno komunikaciji koja je povezivala Podunavlje i Gornje Podrinje sa Jadranskim primorjem.

Opširnije
Vrelo Bosne

Vrelo Bosne je izvor u centralnoj Bosni i Hercegovini. Izvor je reke Bosne, i jedan od najpoznatijih obeležja Bosne i Hercegovine.

Opširnije