Verski objekti u Subotici
Katedrala Svete Tereze Avilske

Katedrala - Građevina kasnog baroka, u narodu poznata kao Velika crkva, posvećena je zaštitnici Subotice, Sv. Terezi Avilskoj čiji se lik nalazi i na gradskom grbu.

Opširnije
Subotička Sinagoga

Sinagoga građena u stilu mađarske varijante secesije svečano je predata 1902. godine. Njeni tvorci su bili arhitekti Marcel Komor is Deže Jakab, a vitraže su izrađene u budimpeštanskoj radionici Mikše Rota. Arhitekti su pored novih umetničkih oblika primenili i nova arhitektonska rešenja (koriščenje čelične konstrukcije i gipsa). Unutrašnji prečnik kupole je 14 metara i nalazi se u visini od 21 metara

Opširnije
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

Crkva je podignuta je 1726. na najvišem delu nekadašnjeg starog grada. Sadašnji izgled ove barokne crkve datira iz 1910. godine, kada je podignut novi toranj i postavljen novi ikonostas.

Opširnije
Kapela Svetog Roka

Na mestu na kome je oko 1695. Tekelijina vojska pobila tridesetk subotičkih građana, podignuta je 1738. kapela posvećena sv. Roku, zaštitniku od kuge, koja je te godine odnela mnogo života i u Subotici.Obnovljena je 1753, a 1773. joj je dodata nadstrešnica. Tada preuzima ulogu župne crkve, do izgradnje hrama Sv. Tereze Avilske.

Opširnije
Crkva Svetog Dimitrija

Srpska pravoslavna crkva Sv. Dimitrije - Prema Šematizmu M. Kosovca izgrađena je 1818. Iz subotičke crkve Vaznesenja preneta je 1910. ikonostasna pregrada, izrezana i oslikana 1766. Da bi se uklopila u novi enterijer izvršena su skraćenja. Preostale ikone apostola Petra i Pavla danas se čuvaju u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Opširnije
Franjevačka crkva

Franjevačka crkva - Na ostacima srednjovekovne tvrđave, koja datira iz XV veka, podignuta je 1736. godine franjevačka crkva posvećena sv. Mihovilu. Uz crkvu je dograđen samostan u kom se nalazi kapela posvećena, zavetnoj slici, Crnoj Gospi.

Opširnije