Spomenici u Valjevu
Spomenik Borcima Revolucije (Stevanu Filipoviću)

Spomenik Borcima Revolucije ( sa likom Stevana Filipovića ) nalazi se na brdu Vidrak iznad Valjeva i spada u najveće vajarske prikaze cele ljudske figure na svetu. Spomenik je visok 16 metara i postavljen je na središnjem delu platoa koji dominira nad gradom i okolinom.

Opširnije
Spomenik Milovanu Glišiću

Spomenik srpskom književniku Milovanu Glišiću srpskom književniku i tvorcu srpske realističke pripovetke. Nalazi se nedaleko od centra grada a do njega se može doći kolima, peške i gradskim prevozom.

Opširnije
Spomenik Vuku Karadžiću

Spomenik podignut u čast najznačajnijeg srpskog filologa, reformatora srpskog jezika, sakupljača narodnih pesama i pisca prvog rečnika srpskog jezika.

Opširnije
Spomenik Živojinu Mišiću

Spomenik se nalazi u centru grada i to u pešačkoj zoni koja je nezaobilazni deo šetnje po Valjevu. Podignut je u cast srpskog Vojvode Živojina Mišica koji je u najtežim trnutcima za srpsku vojsku u Prvom svetskom ratu, uspeo da reorganizuje armiju i protvnapadom istera neprijatelja sa srpske teritorije.

Opširnije
Spomenik Desanki Maksimović

U Valjevu je, još za života pesnikinje, podignut spomenik Desanki Maksimović. Ovaj spomenik je otkrio Matija Bećković 27. oktobra 1990. godine. Pesnikinja je malo negodovala zbog ovog čina, ali su je ubedili da je to samo spomenik poeziji sa njenim likom. Ovo je prvi spomenik podignut u čast neše pesnikinje u Srbiji.

Opširnije
Spomenik Proti Mateji Nenadoviću

Spomenik podignut u čast Vojvode iz Prvog Srpskog ustanka i predsednika Praviteljstvujuščeg Sovjeta ( prvi centralni organ vlasti u ustaničkoj Srbiji ). Spomenik se nalazi u centru Valjeva, na trgu izmedju zgrada Osnovnog i Okružnog Suda.

Opširnije