Muzeji u Zadru
Zlato i srebro Zadra

Na oko 1200 m2 prostora u 8 savremeno opremljenih dvorana bliješti zadarsko zlato i srebro uz rekonstruiranu unutrašnjost starohrvatske crkvice Sv. Nediljice iz 11.st., rukopise, skulpture, tapiseriju, reljefe itd. kao dokaz bogate prošlosti Zadra od 8.-18.st. koji je naročito u srednjem vijeku bio vrlo važno kulturno središte.

Opširnije
Muzej antičkog stakla

Baštinskim oblicima obilježen nad morem uvale Jazine i gradske luke, položaj na kojem se muzej sa svojom nadahnutom novogradnjom nalazi, neobično je atraktivan i na najbolji način revitaliziran još atraktivnijim kulturnim sadržajem.

Opširnije
Arheološki Muzej

Osnovan 1832. godine kao drugi najstariji muzej u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u ovom delu Europe. U njemu su izloženi predmeti iz rimskog doba i praistorijski arheološki materijal iz paleolitika, neolitika i metalnih doba, kao i arheološki ostaci od 7. do 12. st. od kojih se najveći deo veže uz materijalnu i duhovnu baštinu Hrvata.

Opširnije
Narodni muzej

Muzej grada Zadra nastao je radi prikupljanja, čuvanja i prezentacije kulturno - istorijske baštine grada od XIII. veka do savremenog Zadra. Smešten je u novogradnji iz 1962. godine nastaloj na prostoru nekadašnjeg kompleksa samostana sv. Krševana.

Opširnije
Arheoloski muzej

Kao državni muzej pokriva područje Zadarske županije s ostrvima Rabom i Pagom. Unutar Muzeja deluje više odseka: odsek za praistorijsku, antičku, srednjovjekovnu arheologiju, odsek za podmorska arheološka istraživanja, odsek za pedagoško-andragošku delatnost, konzervatorsko-restauratorski odsek.

Opširnije