Turističke atrakcije u Zadru
Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica prostire se na primorskoj padini južnog Velebita, neposredno iznad naselja Marasovići, do zone najviših planinskih vrhova (Vaganski vrh, Babin vrh, Sveto brdo). Obuhvata područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita, zatim širi okolni prostor.

Opširnije
Zadarska riva

Zadarska riva prekrasno je mesto za šetnje uz more i uživanje u bujnoj vegetaciji, posebno veličanstvenim palmama. S Rive se pruža nezaboravan pogled na lepote Zadarskog kanala, ostrva Ugljan i Pašman te otvoreno more na severozapadu.

Opširnije
Pozdrav suncu

Pozdrav Suncu nalazi se u zadarskoj luci, na zapadnoj tački zadarskog poluostrva, neposredno uz Morske orgulje. S ovog se mesta pruža pogled na Zadarski kanal, ostrva i na zalazak Sunca, čija je lepota u Zadru posebno poznata. Ovim zahvatom u obalni prostor, Zadar je dobio novo mesto okupljanja, ali i turističku atrakciju.

Opširnije
Kalelarga

Glavna zadarska ulica, koja se u starim dokumentima naziva Via Magna, Strada Grande, Ruga Magistra - u značenju glavna ulica. Kalelarga započinje na Trgu Petra Zoranića uz ostatke Trajanovih vrata i nekadašnjeg kafića Kolona koji je dobio ime po koloni – rimskom stupu donesenom na današnje mesto početkom 18. veka s ruševina Jupiterovog hrama.

Opširnije
Trg pet Bunara

Trg pet bunara smešten je u starom gradskom centru između Kapetanove kule, uz srednjovjekovni zid, i renesansnog bastiona Grimani na kojem je perivoj Kraljice Jelene. Godine 1574. izgrađena je na tom mestu najveća gradska cisterna sastavljena od komora, filtera i bunara za sabiranje, dok je gornju površinu činio pločnik i red od pet osmougaonih bunarskih venaca.

Opširnije
Narodni trg

Narodni trg u Zadru formiran je u srednjem veku kao Platea magna, središte je svetovnog života Zadra i centar gradske uprave s današnjom Gradskom ložom (13. vek – 1565.), Gradskom stražom (1562.) i novovekom Gradskom viećnicom (1934.). Naziv Platea Magna zamenio je kasniji naziv Gospodski trg a nakon II. svetskog rata ustalio se današnji naziv Narodni trg

Opširnije
Marina Borik

Marina Zadar smeštena je na središnjem delu jadranske obale. Pred licem Zadra nižu se skupine ostrva Zadarskog i Kornatskog arhipelaga koji broje preko 300 ostrva, ostrvaca i hridi. I stoga brojni nautičari iz celoga sveta biraju Marinu Zadar kao idealno polazište za nautičke avanture.

Opširnije
Morske orgulje

Morske orgulje su orgulje kojima za razliku od običnih orgulja pokretanih mehovima ili vazdušnim pumpama, energiju daje more, odnosno talasi. Nalaze na zapadom delu zadarske rive u neposrednoj blizini Pozdrava Suncu. Svaka sekvenca ima u rivu ugrađene cevi različitih razmera koje pod uticajem mora ispuštaju različite zvukove.

Opširnije