Galerije i pozorišta u Zagrebu
Strossmayerova Galerija

Galerija je, zajedno sa neoroenesansnom palatom u kojoj je smeštena, otvorena 1884. godine. Muzej je utemeljio đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer (1815-1905). Fundus danas čini oko 4000 slika, skulptura, crteža i predmeta od vremena gotike do moderne umetnosti.

Opširnije
Pozorište Žar ptica

Pozorite Žar ptica, osnovano pre 30 godina, respektabilno je zagrebačko pozorište za decu i mlade, jedno od najpoznatijih i najposjećenijih dečjih pozorišta u Hrvatskoj. U prilog tome govori 45 000 gledatelja i 300 izvedbi repertoarnih naslova godišnje, koji se temelje na delima doma}ih i stranih klasika, kao i savremenih autora dečje književnosti.

Opširnije
Pozorište Gavella

Naše je pozorište gledateljima otvorilo svoja vrata 30. oktobra 1954., s predstavom "Golgota" Miroslava Krleže, u režiji Branka Gavelle. Kroz više od pola veka trajanja i dosad preko 300 izvedenih premijera, teatar u Frankopanskoj izrastao je u jednu od najcenjenih i najpostojanijih pozorišnih kuća u Zagrebu i Hrvatskoj.

Opširnije
Pozorište EXIT

Pozorište koje se prvenstveno bavi bitnim socijalnim temama pozivaju}i na razmišljanje i postavljaju}i brojna pitanja po kojima možete "kopati" još dugo nakon gašenja reflektora.

Opširnije
Meštrovićev paviljon

Meštrovićev paviljon Hrvatski dom likovnih umetnika, poznat i kao Meštrovićev paviljon ili Džamija, zgrada je na Trgu žrtava fašizma u središtu Zagreba. Arhitekt mu je bio Ivan Meštrović, a sagra|en je 1938. godine kada se nazivao »Dom likovnih umjetnosti kralja Petra I. Velikoga Oslobodioca«. Danas se u njemu održavaju izložbe i koncerti.

Opširnije
Koncertna dvorana vatroslava Lisinskog

Ima veliku i malu dvoranu, četiri salona za sastanke a jedanko je iskoristiv, lep i funkcionalan prostor foajea jer pruža sve mogućnosti za susrete i predstavljanja. Velika dvorana ima 1851 mesta, potpuno je profesionalno opremljena, ima pozornicu, platna, ozvučenje. Mala dvorana ima 320 mesta i takođe je potpuno opremljena.

Opširnije
Hrvatsko Narodno Pozorište

Od svog svečanog otvoranja, 1895. godine, Hrvatsko narodno pozorište u Zagrebu služi kao reprezentativni dom hrvatske pozorišne umetnosti, u kojem kontinuirano i istovremeno deluju tri umetničke grane; drama, opera i balet.

Opširnije