Istorijska nasleđa u Zagrebu
Banski Dvori

Banski dvori naziv je za istorijsku zgradu na zapadnoj strani Trga sv. Marka u Zagrebu koja je bila dom hrvatskih banova od 1809. do 1918. godine. Barokna građevina izgrađena je na početku 19. veka, i prvobitno je bila sedište mnogobrojnih hrvatskih banova.

Opširnije
Zamak Veliki tabor

Veliki Tabor je tvrđava na severozapadu Hrvatske, u Hrvatskom zagorju u blizini mesta Desinić, 8 km zapadno od Pregrade; nadmorska visina 334 m. Najstariji delovi tvrđave potiču iz 12. veka. Današnji izgled tvrđava je dobila u 16. veku. Prema najnovijim istraživanjima smatra se da ga je sagradila plemićka porodica Rattkay tokom 16. veka, nakon što je 1502. g. Ivaniš Korvin dodelio Pavlu Rattkayu prostrani posed u Hrvatskoj koj je ostao

Opširnije
Garić grad

Garić grad je uz Medvedgrad jedna od najstarijih srednjovekovnih hrvatskih tvrđava u severnoj Hrvatskoj. Sagrađen je 1256 godine od strane bana Stepana Šubića. 1395 godine u sklopu tvrđave izgrađen je manastir svete Marije koji je zajedno sa utvrđenjem razoren od strane turskih osvajača 1544 godine.

Opširnije
Kula Lotrščak

Kula Lotrščak, uz Kamenita vrata i Popov toranj, smatra se najbolje očuvanim objektom gradskog obrambenog sastava, a podignuta je tokom 13. veka. Četvrtastog je oblika, a po proporcijama i strukturi zidova romanički je fortifikacijski objekt.

Opširnije