Spomenici u Zagrebu
Sveti Juraj

Delo austrijskih kipara Kompatschera i Windera kao dar porodice Mažuranić došlo je u Zagreb početkom 20. veka. Skulptura je na toj lokaciji od 1994. godine. Jedan je to od rietkih primera prikaza Svetoga Jurja u trenutku kada je već ubio zmaja i dok odaje počast protivniku.

Opširnije
Sveta Marija stub s anđelima i fontanom

Kao jedan od simbola Kaptola je i Marijin stub s fontanom i anđelima koji se jednostavno uklapa u taj stari deo Zagreba koji se diči i prekrasnom neogotičkom katedralom. Pogledajte male anđele i poželite želju, a usputno možete svratiti u katedralu i diviti se delima ponajboljih hrvatskih umetnika.

Opširnije
Spomenik Zdenac života

Zdenac života, poznati javni spomenik, je delo znamenitog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Samo delo je nastalo početkom 20. veka (1905.), a 1912. je postavljen u Zagrebu ispred HNK. Ovo je delo Meštrović izradio u bronzi te je visoko 125 cm.

Opširnije
Spomenik Dora Krupićeva

Dora Krupićeva je lik iz romana Augusta Šenoe Zlatarevo zlato, prvog hrvatskog istorijskog romana. Radnja se zbiva u Zagrebu 16. veka. U središtu je tragična pripovest o ljubavi između plemića i građanke. Dora je dobra, plemenita i prelepa zlatareva kći otrovana zbog neuzvraćene ljubavi. Stanovala je u Kamenitoj ulici broj 5.

Opširnije
Manduševac izvor

Fontana Manduševac jedna je od poznatih zagrebačkih znamenitosti, a zbog svoje je lokacije i istorijske pozadine omiljena destinacija građana Zagreba. Reč je o izvorištu vode na nekadašnjoj gradskoj tržnici Harmica.

Opširnije
Ist. spomenik Sveti Juraj u borbi sa zmajem

Za razliku od uobičajenih umetnina na kojima je Sv. Juraj prikazan u borbi sa zmajem, na ovoj je skulpturi zmaj već ubijen i leži pod nogama konja. I vitez i konj tužno promatraju palog zmaja koji je izrađen iz ružičastog mramora, dok su konj i konjanik izliveni u bronzi.

Opširnije