Turističke atrakcije u Zagrebu
Zrinjevac - Trg Nikole Šubića Zrinskog

Ovo je omiljeno šetalište, a posebnu draž i ugođaj daju mu vodoskoci, te ljupki muzički paviljon, podignut 1895.

Opširnije
Zagrebačka uspinjača

Zagrebačka uspinjača je uspinjača koja spaja Gornji i Donji grad. Donja postaja nalazi se u Tomićevoj ulici, a gornja postaja na Strossmayerovom šetalištu, podno kule Lotrščak. S prugom dugom 66 metara, poznata je i kao najkraća žičana železnica na svetu namienjena javnom prometu.

Opširnije
Tkalčićeva ulica

Živopisna Tkalčićeva ulica u najužem središtu grada i danas oslikava duh staroga Zagreba. Uzduž čitave ulice nižu se brojni restorani, kafići i butici, koji nastavljaju tradiciju zagrebačkih obrtnika i trgovaca, a brojna događanja na otvorenom organizirana tokom velikog dela godine ulici daju posebnu živost i privlače mnoge turiste.

Opširnije
Šetalište Josipa Jurja Strossmayera

Strossmayerovo šetalište nalazi se u delu između donjeg i gornjieg grada. Zapadni deo šetališta je park, drvored sa klupama, iz kojeg vode stepenice do ulice Ilice. Celo šetalešte je u stvari jedna pešačka zona. Na šetalištu centralno mesto zauzima Kula Lotrščak iz XIII veka.

Opširnije
Kamenita vrata

Kamenita vrata dio su istorijskog obrambenog sastava zagrebačkog Gradeca, podignutog u 13. veku, jedina su od gradskih vrata koja još uvek postoje, a svoj današnji oblik dobila su u 18. veku. Mesto je inače najpoznatije kao zavetna kapelica sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata.

Opširnije
Trg Bana Josipa Jelačića

Trg bana Josipa Jelačića središnji je gradski trg grada Zagreba. Na njegovom mestu davno u istoriji bilo je sajmište za prodaju raznih proizvoda i glavno mesto fijakera za prevoz putnika. U XVIII. veku nosi ime Harmica, a od sredine XIX. veka ime hrvatskog bana Josipa Jelačića.

Opširnije
Botanička bašta

Botanički vrt proteže se uz Mihanovićevu ulicu i sastavni je deo zagrebačke Zelene potkovice. Prostire se na okko 4,7 hektara površine, a u njemu raste desetak hiljada biljnih vrsta iz Hrvatske i celog sveta. Među njima ima i onih koje su danas u prirodi ugrožene.

Opširnije
Zoološki vrt

Zoološki vrt grada Zagreba nalazi se u preko 200 godina starom parku Maksimiru, gotovo u središtu grada. Zbog toga je omiljeno mesto za opuštanje i razonodu. U njemu posetitelji mogu videti brojne vrste životinja - sisara, ptica, gmizavaca, vodozemaca, riba i beskičmenjaka, sa gotovo svih kontinenata.

Opširnije