Verski objekti u Zagrebu
Samostan Svetog Franje Ksaverskog

Samostan sv. Franje Ksaverskog na sjeveru Zagreba središnji je samostan Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša. U samostanu, osim samostanskog arhiva, nalazi se i bogati provincijski arhiv koji sadrži viševekovno kulturno blago koje su stvorili i sabrali franjevci trećoredci.

Opširnije
Katedrala Marijina Uznesenja

Zagrebačka katedrala najlep[e je i stilski najrečitije arhitektonsko ostvarenje crkvenog graditeljstva gotičkog stila jugoistočno od Alpa.

Opširnije
Crkva svete Marije

Prvotno samostanska, a od početka 16. veka župna crkva. Izgrađena je na zaravanku koji se terasto spušta prema nekadašnjem kaptolskom podgrađu. Na tom se mestu od 13. veka spominje istoimena kapela, odnosno crkva za koju se zna samo da je pripadala cistercitima, koji su uz nju imali samostan i kupalište.

Opširnije
Crkva Sveta Marka

Slikovita crkva sv. Marka jedna je od najstarijih građevina u Zagrebu i jedan od njegovih simbola. Spominje se u popisu župnih crkava u Kaptolskom statutu iz 1334. godine. Građena je u 13. veku, a iz te prve, romaničke faze gradnje sačuvani su prozor u južnom zidu i baza zvonika.

Opširnije
Crkva Sveta Katarine

Crkva sv. Katarine najlepša je barokna crkva u Zagrebu. Sagradili su je isusovci, u razdoblju od 1620. do 1632. godine. To je jednobrodna crkva sa šest bočnih kapela i svetištem. U kapelama se nalazi pet drvenih baroknih oltara (17. st.) zatim jedan mramorni oltar iz 1729. godine.

Opširnije
Crkva Sv Antuna Padovanskog

Crkva Sv Antuna Padovanskog se nalazi u zapadnom delu Zagreba. Njena izgradnja je započela 1931. godine, da bi se dovršila 1934. godine. Unutrašnjost crkve je završena tek 1984.godine. Ova crkva je trobrodna, bazilična i monumentalna u kojoj se mešaju bazilični i moderni talas graditeljstva.

Opširnije
Zagrebačka katedrala

Gradnja veličanstvene zagrebačke katedrale počela je davne 1094 godine i to u romaničko-gotičkom stilu; završena je bila tek 1217 godine da bi već 1242 godine jako nastradala pri napadima Tatara; 1263 godine ponovo je obnavlja biskup Timotej i to u stilu gotike a u XVI veku je katedrala bila utvrđena okolnim zidinama i kulama da bi u XVII veku dobila i masivni renesansni toranj.

Opširnije