Iznenadni kvar se može desiti na svakom vozilu. Ako se desi da do njega dođe dok ste na putu, postoje pravila koja vam mogu pomoći kako biste osigurali najbolju bezbednost u saobraćaju - kako za sebe, tako za ostale vozače.

02.08.2022.

Nađite sklonište

Ako čujete čudne zvuke ili ako automobi vibrira dok ga vozite, smatrajte to prvim znakom upozorenja. Odmah se zaustavite i pomerite sa strane. Ako ne možete da pronađete zaklon ili ako postoji verovatnoća da druga vozila udare vaše, pozovite policiju i hitnu službu.

Obavestite ostale učesnike u saobraćaju signalizacijom

  • Sva četiri indikatora pravca su dovoljna za početak ali time nećete ukazati ostalim vozačima da ste se zaustavili zbog kvara vozila;
  • Obavezno obucite prsluk;
  • Postavite trougao na tri metra udaljenosti od vozila;
  • U slučaju magle ili loše osvetljenosti (u sumrak ili noću), uključite svetla za maglu;
  • Na putevima sa manjim intenzitetom saobraćaja, iza vozila postavite crveni sigurnosni trougao na najmanje 50 metara od vozila van naseljenog mesta, a u naselju na 10 metara.

Pozovite osiguravajuću kuću ili hitnu službu

Kada ste utvrdili da pratite sve bezbednosne preporuke, možete da pozovete osiguravajuću kuću. Ako nemate signala ili vam je baterija na telefonu prazna, potražite telefon za hitne slučajeve pored puta i pozovite hitnu službu.

Koga pozvati u drugoj zemlji?

U ovakvim situacijama je osiguranje pomoći na putu od koristi.

Šta je pomoć na putu?

Ima više organizacija koje nude pomoć na putu, bilo da je to državna organizacija poput Auto Moto Saveza ili privatnih osiguravajućih društava. Podrazumevane usluge se razlikuju od pružaoca usluge.

Ako niste korisnik ove usluge pozovite Auto moto savez svoje zemlje, a većina hitnih službi u inostranstvu koristi broj 112.
Možete rizikovati I uputiti se kod lokalnog automehaničara – nije nemoguće I tako rešiti problem, ali je veoma važno biti načisto kad dođe vreme za plaćanje, kako se ne biste neprijatno iznenadili.

Ako ni mehaničari ne mogu da urade ništa, možete da probate da organizujete transport automobila do svoje zemlje.

Kad auto stane u levoj traci

Upalite sigurnosnu signalizaciju, obucite prsluk i izađite sa vozačeve strane i stanite iza centralne bankine.
Bilo bi najbolje da nađete način da stavite sigurnosni trougao, jer su ovakve situacije veoma opasne po život I potrebno je obavestiti učesnike saobraćaja na sve moguće načine da postoji zastoj!

Priprema je pola posla

Tako kažu za mnoge stvari, tako I za ovu. Osim broja telefona/aplikacije i već kupljenog paketa za slučaj nezgode, ovo je spisak stvari koje treba proveriti pre samog puta:
  • Stanje svih tečnosti i da li negde curi: motorno ulje, ulje za kočnice, rashladne tečnosti;
  • Ispravnost kočnica;
  • Kapacitet akumulatora;
  • Filtere za ulje i vazduh koji utiču na rad motora.
Srećan put!