Najbolji teniser sveta Novak Đoković izjavio je da bi radije propustio buduće trofeje nego da bude primoran da primi vakcinu protiv korona virusa - Đoković je u intervjuu za BBC rekao i da ne treba da se povezuje sa antivakserskim pokretom, ali podržava pravo pojedinca na izbor.

15.02.2022.
Srpski teniser na pitanje da li bi žrtvovao učešće na takmičenjima kao što su Vimbldon i Rolan Garos zbog svog stava o vakcini rekao je:
„Da, to je cena koju sam spreman da platim“.
„Moj um je otvoren kada je u pitanju mogućnost da budem vakcinisan u budućnosti, jer svi zajedno pokušavamo da pronađemo najbolje rešenje kada je u pitanju borba protiv kovida. Ponavljam, nikad nisam bio protiv vakcinacije i nadam se da ćemo svi vrlo brzo videti skori kraj ovog virusa“, poručio je Đoković.

Istakao je i da se nada da će se uslovi o vakcinaciji promeniti na pojedinim turnirima, a govorio je i o dešavanjima u Australiji pred početak prvog Gren slema.

„Bio sam zaista razočaran i tužan načinom na koji se sve završilo po mene u Australiji. Greška u viznoj deklaraciji nije namerno napravljena. To su prihvatili i potvrdili savezni sud i sam ministar u Ministarstvu za imigraciju u Australiji.

Ono što malo ljudi zna jeste da ja nisam deportovan iz Australije na osnovu toga što nisam vakcinisan ili sam prekršio neka pravila“, dodao je Đoković.

„Sve je to zapravo odobreno. Razlog zbog čega sam deportovan iz Australije jeste taj što je ministar za imigraciju iskoristio svoje diskreciono pravo da mi poništi vizu na osnovu percepcije da bih mogao da stvorim neki antivakserski osećaj u zemlji ili gradu, sa čime se potpuno ne slažem“, poručio je Đoković.