Eksperti za avijaciju tvrde da je šansa da baš Vaš avion doživi nesreću jedan prema 16 miliona. Dakle, veće su šanse da dobijete sedmicu na lotou. Međutim, aerofobija je i dalje jedna od rasprostranjenijih. Ako vam se znoje dlanovi dok se ukrcavate na let, držite se čvrsto za sedište kada avion poleće ili vam srce iz grudi iskače prilikom sletanja – onda ste i Vi verovatno u ovoj grupaciji.

01.07.2022.
Mnogi putnici se neposredno pre leta sete svega što su videli na filmovima, a tiče se avionskih nezgoda, u kojima je mala verovatnoća da će neko preživeti. Međutim, statistički podaci iz godine u godinu pokazuju da se daleko više nezgoda sa fatalnim ishodom dešava prilikom vožnje na putu, a da pritom ovo ne sprečava ljude da svakodnevno koriste automobil.

Pri razmišljanju o velikim visinima, pa čak i kad je u pitanju letenje u snu, čovek oseća da je u situaciji u kojoj nema kontrolu, što dalje vodi nerealnim scenarijima u njegovoj glavi. Međutim, dobra vest je da se ti scenariji mogu promeniti i da se simptomi aerofobije mogu ublažiti ili potpuno izmeniti.



Aerofobija je preterana zabrinost prilikom leta propraćena fizičkim i psihičkim simptomima, pri čemu najčešće dolazi do napada panike usled izloženosti avionima ili letenju.

Šta ako do panike dođe?

Ukoliko iznenadni napad nastupi pre leta, možete kupiti u apoteci u okviru aerodroma lekove za tu namenu bez recepta, koji će opustiti vaš srčani mišić. Pored preparata za smanjivanje stresa, možete odraditi i vežbe disanja, tako što ćete udisati duboko kroz nos i usta i polako izdisati na nos. Kada se uplašite, pokušajte da skrenete misli na destinaciju u koju putujete i na lepe životne trenutke koji su vas opustili.

Kroz lečenje hipnoterapijom, psihoterapijom i kognitivnom bihevioralnom terapijom pojedinac se postepeno oslobađa od strahova. Uspešni načini na koje se mogu sprečiti napadi panike na vreme jesu edukacija, relaksacija i terapija lekovima. Ukoliko je u pitanju strah koji izaziva ozbiljne panične reakcije svaki put kada putujete avionom i u velikoj meri Vam narušava kvalitet života, bilo bi najbolje da posetite psihijatra. On će razgovarati sa Vama i prepisati vam odgovarajuću terapiju.



Kako da se dodatno opustite?

Nekoliko saveta neće da škodi. Kada birate sedišta u avionu, za početak, nemojte birati ona do prozora. Tražite da sedite blizu pilotske kabine, jer su tu turbulencije najmanje osećaju. Nemojte pre i tokom leta piti alkohol ili kafu, jer oni podstiču anksioznost. Kada sednete, opustite sve delove tela, zatvorite oči i razmišljajte o lepim uspomenama.



Ako osetite da vam je potrebna pomoć i da se ne osećate dobro, obratite se kabinskom osoblju, koje će znati šta da radite u tom trenutku. Ukoliko ste i dalje na aerodromu, posmatrajte ljude vedrih lica, a posebno obratite pažnju na decu, koja su opuštena i ushićena zbog putovanja avionom. Na većini tih lica nećete videti strah i uznemirenost, jer nema razloga za to. Radujte se što postoji brzo i udobno prevozno sredstvo, kojim možete putovati i do najudaljenijih tačaka na planeti. Avion je sigurno zbog toga jedan od najznačajnijih izuma čovečanstva.