Ispričaću Vam ukratko svoja iskustva iz Parge, obzirom da sam i sam pre polaska dosta tražio po interenetu slične stvari ali nigde nisam naišao na konkretnu priču... Parga je šarmantan gradić na obali Jonskog mora, smešten preko puta ostrva Krf, udaljen 100 km od grada Janjina (tu je i najbliži aerodrom).

17.07.2022.
Nikada ranije nisam bio u Grčkoj i nakon više godina letovanja u Crnoj Gori odlučeno je da se tradicija prekine. Tražili smo lepo mesto u Grčkoj koje nije previše daleko, a Parga je ulazila u taj radius.

Iskren da budem, imao sam dosta predrasuda prema letovanju u Grčkoj jer mi je sve ličilo na kupus-paradajz letovanje koje promovišu u Srbiji najviše što mi nije bio cilj. Malo sam tražio po stranim sajtovima jer domaćih iskustava nije bilo, fotografije su mi se učinile ok i odluka je pala.

Kako se sve dešavalo na  brzinu, umesto autom u Pargu smo pošli autobusom jer je aranžman bio oko nekih 450 EUR za dve osobe sa prevozom. Put je trebao da traje nekih 20ak sati kako su nam rekli u agenciji, i to je bila persudna odluka zašto smo pošli autobusom jer zaista mi se toliko nije ni vozilo. Na našu veliku radost put je trajao oko 16 sati a na granicama se nismo predugo zadržavali jer nije bila gužva - najviše muke smo imali na Srpsko-Makedonskoj granici gde smo sat vremena stajali bez i jednog razloga s obzirom da žive duše nigde nije bilo.

Rano ujutro stigli smo u Pargu. Na improvizovanoj stanici su nas čekali predstavnici agencije sa kombijem koji nas je odvezao do apartmana, koji su (na šta zaista nisam navikao) bili baš onakvi kako je dogovoreno :) - Ne možete zamisliti sreće kada sam video da ćemo spavati na normalnom krevetu !:)




Najveća mana je bila to što nije bilo interneta i što je generalno internet jako loš bio u koji god smo retsoran ili kafić otišli, ali preživeli smo i to.

Da pređemo na iskustva iz Parge


Parga je divno mestašce, nije preveliko i gde god da je smeštaj neće Vam biti predaleko da pešačite jer će to biti pravo uživanje, mi smo bili smešteni izvan grada u maslinjaku ali to je u prkasi  bilo 3 minuta laganog hoda do centra... inače moja preporuka je da ne uzimate smeštaj u centru jer nećete moći da živite od buke a maslinjak je odlično mesto!

Što se tiče provoda u samom mestu se nalazi veliki broj ugostiljskih objekata, ali ipak ne očekujte ludovanje do zore, ipak je Parga u neku ruku mirnije mesto i zbog toga je idealna i za mlade i za porodice sa decom.

Mala luka (zaista mala) koja je spojena sa gradskom plažom, centar je dešavanja u ovom mediteranskom mestu. Oko luke se nalaze brojni kafići i restorani a 100m dalje je smešten gradski centar Parge.




Iz luke svako jutro polaze turistički brodići kojima možete obići Paxos i Antipaxos ali i još nekoliko destinacija! Mi smo obilazili samo Paxos i Antipaxos i lepo smo se proveli, samo vodite računa o tome da ponesete debele šešire, hrane i vode i da odaberete brod koji ima kabinu! Da ne dužim, pogledajte kako izgleda plaža na Paxosu...



Čim ugledate plažu, iskačite sa broda, jer se tu zadržava samo par minuta... Na putovanju imajte aparat uvek pripremnjen jer nikada ne znate kada da li možete naleteti na džinovsku kornjaču koja je prava atrakcija!

Da se vratimo u Pargu, gradska plaža, iako se nalazi u samom centru, izuzetno je čista i nije pretrpana ljudima obzirom da se u okolini mesta nalazi više velikih i lepih plaža pa se kupači ravnomerno rasporede...

Iznad Parge se nalazi stara tvrđava i muzej koje biste obavezno trebali obići, samo vodite računa da ne polomite vrat šetajući tvrđavom! Ispred tvrđave je kafić na otvorenom sa koga se uveče pruža predivan pogled na Pargu.

Kada izađete iz tvrđave, imaćete odličan pogled na ceo grad, a tu se nalazi i dosta lepih restorana gde je uveče romantična atmosfera...



Ako niste previše statični (a volite da prepešačite par kilometara u cugu), prošetajte kroz maslinjake do velike prelepe peščane plaže Lihnos, gde se sigurno nećete gurati sa kupačima. Plaža je velika, peščana, a oko nje ima nekoliko restorana i prodavnica.





U povratku sa Lichnosa na vrhu brda ima crkvica odakle je prelep pogled na Pargu



Kada se konačno dokopate grada ponovo, pregledneli, obavezno idite u restoran Perivoli - oni imaju definitivno najbolju hranu u Pargi a tu možete kupiti i njihovo maslinovo ulje koje je zaista odličnog kvaliteta (govorim o jestivom ulju).

Kleftiko je specijalitet kuće koji je mene oduševio, pa ako volite vrhunsku jagnjetinu zapečenu sa sirom - obavezno ga probajte!



U gradu ima nekoliko pekara, testo im nije najbolje, a kolači su lepi samo na izgled... Pekar je takođe iznenađen koliko prometa mu prave Srbi, kaže da bi propao da nije nas i da nikada nije video ljude koji toliko vole da jedu :)

Sa druge strane grada se nalazi plaža Valtos - velika i lepa plaža sa dosta kafića i restorana...



Sa treće strane je naša omiljena plažica Piso Krioneri, šljunkovita je i nije velika ali nama je bila  preslatka.
Iznad plaže se nalazi kafić sa odličnim pogledom, dok restorane na plaži toplo izbegavajte, što zbog cena što zbog onoga što ćete dobiti...



Što se tiče cena, cene su manje više kao u Beogradu, tako da nebih okarakterisao Pargu kao mnogi da je preskupa jer tu letuju bogataši iz zapadne Evrope... Nije jeftina ali nije ni skupa kako pričaju...



Nadam se da sam Vas u ovih par rečenica ubedio da obavezno posetite Pargu!
Ukoliko se odlučite da putujete u sopstvenoj režiji, verovatno ćete brže stići a i lako ćete naći smeštaj jer ima veliki broj objekekata koji nude odličan privatan smeštaj i apartmane! Preporuka je da rezervišete unapred ali verujem da nije problem naći smeštaj ni na licu mesta...

Brojni hoteli i restorani smešteni su uz samu obalu Parge i iz njihovih apartmana i soba pruža se predivan pogled na more.


Da bi smo ovaj kratak vodič učinili zaista praktičnim predlažemo Vam nekoliko ideja šta obavezno uraditi u Pargi:

  • Dan započnite uz kaficu u luci i uživajte u pogledu na more
  • U samoj Pargi se nalaze 3 plaže (gradska plaža, Pizo Krioneri i plaža Valdos), a u neposrednoj blizini se nalazi još nekoliko pa možete malo istaživati, preporuka je svakako plaža Lichnos
  • Otiđite na krstarenje i obiđite ostrva Paksos i Antipaksos
  • Predlažemo Vam i odlazak na prelepo ostrvo Kefaloniju
  • Ne bi trebali da propustite i obilazak Krfa
  • Veoma zanimljiv način da upotpunite Vap odmor u Pargi je odlazak na rafting na Aheron (Stix)
  • Glavna atrakcija Parge je Venecijanski zamak smešten na uzvišenju iznad grad, preporuka je da posetite i zamak Anthousa smešten u neposrednoj blizini
  • U samom mestu u njegovoj okolii nalazi se 50 crkava, predlažemo Vam da obiđete Crkvu Svetog Nikole u blizini centra parge, crkvu posvećenu Bogorodici na ostrvcetu preko plaže Krioneri, crkva Agios Sostis izgrađena u šupljini koju su napravile dve velike stene...
  • Parga je poznata po proizvodnji maslina, u gornjem delu grada nalazi se muzej maslina, masline kupite obabezno
  • Iznajmite auto ili skuter i obiđite Grčke karibe (Sivota), provedite dan u ovom prelepom mestu
  • Za veče Vam predlažemo odlazak u neki od restorana gde možete uživati u lokalnim specijalitetima i dobrom vinu
Što se tiče udaljenosti Parge od nekih većih mesta, evo par korisnih infromacija:
  • Udaljenost do Beograda je oko 946 km i potrebno je oko 16 i po sati vožnje
  • Udaljenost do Novog Sada je oko 1037 km i potrebno je oko 17 i po sati vožnje
  • Udaljenost do Niša je oko 712 km i potrebno je oko 8 sati vožnje
  • Udaljenost do Soluna je oko 344 km i potrebno je oko 3 i po sata vožnje
  • Udaljenost do Atine je oko 422 km i potrebno je oko 6 sati vožnje
I na kraju ako mene pitate da li letovati u Pargi? Odgovor je DA definitivno!